Jasno
13°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Lekári odporúčajú očkovanie proti Covidu-19 všetkým, okrem týchto výnimiek
Zdielať na

Lekári odporúčajú očkovanie proti Covidu-19 všetkým, okrem týchto výnimiek

BRATISLAVA / Včera večer na Slovensku zaočkovali nielen členov pandemickej komisie, ale i prvú 50tku zdravotníkov. Dnes dostali vakcínu ďalší lekári a sestry. Prvých 10 tisíc vakcín chce ministerstvo zdravotníctva minúť medzi sviatkami a ďalšiu dodávku vakcín očakáva hneď na začiatku nového roka. Od 4. januára sa z pilotného očkovania prejde do veľkého očkovania ľudí v prvej fáze.

"Pre nás je to najkrajší vianočný darček, pre nás, pre pacientov, aj našich blízkych" týmito slovami opísal svoje zaočkovanie, ale i očkovanie kolegov doktor Štefan Laššán z pľúcnej kliniky v bratislavskom Ružinove. Aj na oddelení, kde pracuje, ležia pacienti s najťažším priebehom Covidu-19. 

"Je to ten rozhodujúci moment, ktorý zmení pravidlá hry. O dva týždne sa budeme môcť voľnejšie pohybovať medzi pacientami, nebudeme sa báť, že niečo donesieme domov, nám sa bude robiť lepšie, je to pre nás veľká chvíľa" konštatoval Laššán o očkovaní. "Medzi sebou sme sa zaočkovali navzájom, chceli sme ísť príkladom, jednak našim kolegom, ktorí ešte váhajú a všeobecnej populácii," doplnil slová kolegu Laššana lekár Hodósy. Univerzitná nemocnica v Bratislave plánuje prvých 500 kusov vakcín minúť počas dnešného a zajtrajšieho dňa. "Začali sme dnes, je to pilot. My si musíme všetko odskúšať, vyskúšať, aby nedošlo k chybe a znehodnoteniu látky, na to sme mali dnešný deň a v priebehu ďalších dní zaočkujeme všetkých v prvej línii," informovala riaditeľka nemocnice Renáta Vandriaková. Zatiaľ sa budú očkovať len ľudia z prvej fázy očkovacieho plánu. Je to zhruba 150 tisíc ľudí. V druhej fáze prídu na rad napríklad ľudia nad 65 rokov a chronicky chorí. "Od dodávky ďalších vakcín bude záležať od rýchlosti míňania vakcín," povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí. 

Okrem tehotných, dojčiacich žien a detí lekári očkovanie odporúčajú všetkým

Ako je to však s ľuďmi, ktorí majú napríklad cukrovku, onkologické ochorenie, či vysoký krvný tlak, alebo toľko spomínané alergie? Okrem tehotných a dojčiacich žien a detí lekári očkovanie odporúčajú. "Ak majú vysoký krvný tlak, cukrovku, majú vyšší vek alebo sú onkologickí pacienti, toto očkovanie môžeme len odporučiť," odporučil lekár Sabaka. "U nich je najväčšie riziko, že by mali zlý priebeh ochorenia, čiže budú najviac benefitovať, ak chceme ochrániť rizikovú populáciu. U týchto pacientov nie je kontraindikácia k očkovaniu, boli vzatí aj do tretej štúdie a vieme, že je to aj pre nich bezpečné," doplnil Sabaka.  


Počas očkovania v USA sa objavili aj síce sporadické, ale silné alergické reakcie. "Tie sa objavujú 1 na milión. V Usa bolo 5 miliónov očkovaných pričom FDA (Správa potravín a liečiv) má nahlásených 5 ťažších alergických reakcií. Rozhodne to neznamená, že alergici sú rizikovejší, alebo by sa nemali dať očkovať. Jedine, ak by to bola alergia na látku, ktorá je vo vakcíne," vyjadril sa Sabaka. A čo hovoria lekári na konšpirácie, že v ampulke, ktorou očkovali prvého Slováka bola voda? "Je to absolútny nezmysel, odporuje to logike, ako to môže niekomu napadnúť zdravo zmýšľajúceho človeka," odpovedal Laššan, z pľúcnej kliniky v bratislavskom Ružinove.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy