Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
DSS majú ďalších nakazených. Opozícia obviňuje koalíciu, že nemá plán
Zdielať na

DSS majú ďalších nakazených. Opozícia obviňuje koalíciu, že nemá plán

BRATISLAVA / Problém so šírením nákazy v zariadeniach sociálnych služieb sa vo štvrtok dostal aj do parlamentu. Kým opozícia obviňuje súčasných ministrov, že nemajú žiaden plán, ministri tvrdia, že robia viac ako kedy urobila predošlá vláda. A kým si politici prehadzujú zodpovednosť. V nemocnici zomrel ďalší senior z DSS v Pezinku a pribudlo ďalších 7 nakazených klientov po celom Slovensku.

Prvý prípad už majú v centre sociálnych služieb vo Veľkej Lomnici. Pozitívny test u klientky ich ale veľmi prekvapil

"Štyroch sme testovali, mali kašeľ, horúčky a boli negatívni a u tejto klientky sme vôbec nečakali, že bude mať pozitívny test," opísala riaditeľka CSS vo Veľkej Lomnici Anna Harabinová. Ten jej urobili náhodne. Ide o onkologickú pacientku, ktorá mala byť hospitalizovaná. V nemocnici si ale pred umiestnením na oddelenie vyžiadali testovanie. Nemala a ani nemá žiadne príznaky, teraz je izolovaná na izbe v zariadení.

"Predpokladáme, že sa nakazila, keď išla na onkologickú terapiu, ale ja si myslím, že v tých nemocniciach robia všetko, čo môžu, a mali by sme sa im za to všetko, čo pre nás robia, poďakovať," pokračuje Harabinová. 

Vo štvrtok však pribudli pozitívni pacienti z ďalších zariadení po celom Slovensku . Dvoch pozitívnych majú v Horných Salbibách, a po jednom v Galante, Mostovej, Seredi a tiež v Pezinku. Práve odtiaľ je aj ďalšia obeť tejto choroby u nás. Situácia je vážna, a tak sa ňou v stredu zaoberali aj poslanci.

Rokovanie mimoriadneho výboru bolo podľa opozície aj mimoriadne napäté.

"Koľko mŕtvych seniorov ešte musí Slovensko mať, kým sa ministerstvo zdravotníctva a práce rozhýbe," pýta sa poslanec Erik Tomáš. "Robíme všetko, čo môžeme," povedal minister práce Krajniak. Asociácia poskytovateľov však kritizuje, že im štát nepomohol ani personálne, ale ani s ochrannými pomôckami.

Minister tvrdi, že majú zmapované všetky materiálne potreby všetkých zariadení, problémom je ich nedostatok.

"Štátne hmotné rezervy nedokážu dodať celý potrebný počet,"
hovorí poslanec Ján Richter. Problém je aj s testami. Štát v piatok začína testovať rýchlotestami. Asociácia žiada spoľahlivejšie PCR testy a podporuje ich aj predsedníčka výboru, Jana Žitňanská.

"My trváme na PCR testoch, máme to už vďaka nadácii roztestované," rozpráva predsedníčka Asociácie sociálnych zariadení Anna Ghannamová. 

Vysoko rizikové však môžu byť aj stále povolené vychádzky týchto klientov, ktorí návštevy prijať nesmú, môžu však svoje domovy a centrá voľne opúštať.

"Bol by som za prísnejšie posúdenie hygienikom,"
povedal Krajniak. "Rád by som ho vyzval, aby toto nepopulárne opatrenie prijal, lebo iba takto ich môžeme ochrániť," hovorí predseda BSK Juraj Droba.

Kým nám v zariadeniach sociálnych služieb doslova tiká časovaná bomba, mimoriadny výbor sa vo štvrtok na ničom neuzniesol a svoje zasadnutie preložil na iný deň.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy