Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Spoveď lekára z Popradu, ktorého riešil RÚVZ: Rozpovedal, ako vnímal celú situáciu a karanténu
Zdielať na

Spoveď lekára z Popradu, ktorého riešil RÚVZ: Rozpovedal, ako vnímal celú situáciu a karanténu

POPRAD / Nech zomrú, nech im odoberú diplom a nech ich zatvoria - aj takýchto vyhrážok sa dočkali traja popradskí lekári po tom, ako ich riešil v polovici marca Regionálny úrad verejného zdravotníctva. Vrátili sa z Rakúska a ordinovali. Približne 250 pacientov skončilo v karanténe. Jeden z nich nám rozpovedal ako túto situáciu vnímal.

Zdenek Holešovský je jeden z troch lekárov, ktorých ako prvých lekárov pod Tatrami ešte v mrci preveroval Regionálny úrad verejného zdravotníctva. Po návrate z Rakúska ordinovali pár dní, kým prišla nepríjemná správa. "Jeden z kolegov, s ktorým sme sa stretli z Bratislavy, išiel na test. Mal len malé prejavy - nejaký kašeľ. A vyšiel mu test pozitívny, tak nám dal vedieť," opísal situáciu. Podľa slov lekára v čase, keď sa vrátili z Rakúska, ešte nebola nariadené povinná karanténa. Rakúsko nepatrilo do zoznamu nebezpečných krajín. Hneď potom, ako sa dozvedeli o pozitívnych výsledkoch kolegu, kontaktovali hygienu.

"Behom 10 minút sme volali na regionálny úrad - hlavného hygienika. Povedali sme, že sme boli v kontakte," pokračoval lekár Holešovský. Hneď potom odovzdali lekári zoznamy pacientov, ktorých ošetrili. Približne 250 ľudí muselo ísť do karantény a lekári chceli čo najskôr podstúpiť testy. To sa im aj podarilo. "Testy boli negatívne ale karanténu sme všetci podstúpili tak, ako sme mali," poznamenal. No čo sa začalo odohrávať potom počas preverovania nečakal lekár Holešovský ani v najhoršom sne.

"Na sociálnych sieťach, našim deťom vypisovali nech zomrieme, diplomy nech nám dajú, nech nás pozatvárajú. Si neviem predstaviť čo by bolo, keby som bol chorý," dodal. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy