Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Niektorí repatrianti strávili v Gabčíkove aj 50 dní. Musia mať dva negatívne testy
Zdielať na

Niektorí repatrianti strávili v Gabčíkove aj 50 dní. Musia mať dva negatívne testy

GABČÍKOVO / Po pozitívnych testoch na koronavírus dočasní obyvatelia karanténneho zariadenia v Gabčíkove túžobne očakávali dva negatívne výsledky po sebe. Podaktorí tam strávili aj viac než 50 dní. Dobrou správou je, že doma už nemusia byť v karanténe.

"Dnes presne 52. deň, čo sme sa dočkali, to je úžasný pocit," povedala po prepustení Eva.

Štátne karanténne zariadenie v Gabčíkove opúšťa ďalšia stovka ľudí – medzi nimi aj Marek s Evou, ktorí tu strávili takmer 2 mesiace. Presne 16. marca ich priviezli rakúske autobusy z Tirolska. Po tom, ako sa u nich výsledky testov na Covid-19 striedali pozitívne s negatívnymi, prišli vytúžené dva negatívne výsledky za sebou.

"Človek mal skôr obavy z toho, zase pozitívny, prečo, bez príznakov, či je všetko ok," vysvetľuje Marek.

Nad návratom za prácou do zahraničia zatiaľ neuvažujú. "Ak bude stále tá karanténa trvať, nechcem si to zopakovať tuná znova, určite nie," dodal Marek. Posledné dni strávili obaja izolovane – aby sa vyhli prípadnej vzájomnej nákaze.

Okrem psychickej nepohody im 7 týždňov zatvorených v obmedzenom priestore priniesli citeľné zníženie kondície a i kilá navyše. "Cvičiť sme nemohli, neodporúčalo sa, keďže sme boli pozitívni, aby sme si nenamáhali, hlavne pľúca. Nohy sa nám až podlamovali, pretože nemáte pohyb a zrazu musíte znášať tie ťažké kufre zo 4. poschodia, nemáte kondičku," vysvetľuje Eva.

"Poznám sa, možno aj 7 kg, bolo toho strašne veľa pečiva, bravčové bolo asi v zľave, stále nám to dávali," dodáva Marek. "Veľa ľudí neznesie ani ten týždenný pobyt, ale žiaľbohu je to nariadenie, prajem veľa zdravíčka hlavne, aby sa dostávali domov," odkázal Ján Culka z komplexnej centrálne záchrannej služby v Gabčíkove.

V zariadení teraz čaká zostávajúcich repatriantov sťahovanie do 2 blokov, aby zvyšné dva mohli kompletne dať do stavu pohotovosti.

"Vyiozonizujeme všetky priestory, umyjú sa okná, vyčistia sa balkóny, aby sme mohli prijímať ďalších repatriantov," vysvetlil Culka. 

Krízový štáb ešte pred zavedením povinnej karantény rozhodol, že sa ubytovaným bude fakturovať strava - ubytovanie štát poskytol bezodplatne.

"Čakáme na ten šek, čo nám príde, keď to bude tých 13 euro, ako vraveli, tak to vychádza na jedného cez nejakých 650 euro, uvidíme," dodal Marek.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy