Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Prečo je epicentrum nákazy v Taliansku? Môže za to aj móda
Zdielať na

Prečo je epicentrum nákazy v Taliansku? Môže za to aj móda

Ku koronavírusu sa vyjadril aj virológ Boris Klempa

RÍM / K rýchlemu rozšíreniu koronavírusu v Taliansku mohol prispieť aj miestny luxusný módny priemysel. Do neho v posledných desiatkach rokov vo veľkom investovali čínski investori, ktorí sem priviezli aj robotníkov ako lacnú pracovnú silu.

Vo svete módy je značka "Made in Italy" symbolom luxusu, ktorá predáva. Popri tradičných značkách zvučných mien v posledných troch dekádach na severe krajiny investovali čínski podnikatelia. Tí tu nakúpili rad textilných a kožiarskych tovární a z Číny priviezli zamestnancov, aby v nich pracovali, upozornil server The American Spectator.

Už v roku 2010 pracovalo okolo 60 tisíc Číňanov v priemyselnom predmestí Florencie zvanom Prato. Neustále pribúdalo priamych leteckých spojov z talianskych miest do Číny.

Americké, ale aj niektoré čínske médiá prinášali správy o raziách v textilných dielňach proti nelegálnym zamestnancom.

Prvé prípady koronavírusu boli v Taliansku zaznamenané na konci januára, išlo o dvoch čínskych turistov, ktorí prileteli do Ríma. Na konci februára sa potom objavil prípad 38-ročného Taliana nakazeného v Lombardii.

Číňania majú vo zvyku cestovať domov na oslavy lunárneho nového roka, ktoré pripadali tento rok na 24. januára. Inkubačná doba koronavírusu je zhruba dva týždne. V tej dobe mohlo zo severného Talianska do Číny a späť cestovať veľa robotníkov, ktorí sa nakazili a nevykazovali ešte žiadne symptómy, píše server.

Taliansko prekonalo Čínu

Podľa výskumníkov malo zhruba 80 percent ľudí nakazených koronavírusom vo Wu-chane len mierne symptómy, niektorí dokonca žiadne. Práve tento fakt napomáha šíreniu nákazy.

Od začiatku marca už bola epidémia v Taliansku taká, že vírus začal putovať v opačnom smere, domov si ho vozili Číňania pri návrate z Talianska. V marci sa tiež epicentrum nákazy presunulo z Ázie do Európy a Taliansko prekonalo Čínu v počte obetí.

Zaujímavým faktom tiež je, že už v roku 2007 vo svojej štúdii mikrobiológovia z univerzity v Hongkongu hovorili o riziku ďalšej epidémie koronavírusu typu SARS, ktorú označovali za "časovanú bombu". V tejto súvislosti zmieňovali ako rizikový faktor aj obľubu konzumácie exotických zvierat na juhu Číny.

Ohľadom koronavírusu existuje množstvo neprávd a lží. Pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy