Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Slovensko sa prvýkrát za 64 dní dočkalo nula nových prípadov. Nad koronavírusom sme ale ešte nevyhrali
Zdielať na

Slovensko sa prvýkrát za 64 dní dočkalo nula nových prípadov. Nad koronavírusom sme ale ešte nevyhrali

BRATISLAVA / V piatok otestovali laboratória takmer 4 tisíc ľudí. Ani jeden test však nebol pozitívny. Z konca pandémie sa však tešiť nemôžeme a rúška možno podľa ministra odložíme až vtedy, keď bude na trhu dostupná vakcína.

Po prvýkrát za 64 dní sa Slovensko dočkalo čísla nula. "Sme aj vďaka relatívne prísnym opatreniam počas veľkoničných sviatkov eliminovali šírenie tejto nákazy u nás, a preto je Slovensko jednou z najbezpečnejších krajín na svete. Tá situácia je dobrá, preto chcem všetkých povzbudiť, aby dodržali ďalej nastavené hygienické opatrenia, ale zároveň sa nebáli realizovať činnosti potrebné na bežný život," vyhlásil minister zdravotníctva Marek Krajčí. 

V piatok laboratória otestovali 3910 ľudí. Počet pacientov s potvrdeným COVID-19 a s podozrením na COVID-19 je v nemocniciach aktuálne 111. V piatok tiež prepustili do domácej liečby 11 ľudí. Vyliečilo sa spolu už 919 pacientov.

Napriek nízkym číslam sme však ešte nad koronavírusom nevyhrali. "Áno je dosť možné, že môžeme očakávať aj druhú vlnu, tie opatrenia sa nám uvoľnujú ale je dobrá správa tá, že ak sú takto pripravené nemocnice, tak sa pacienti nemajú čoho obávať." 


Aj podľa virológa Borisa Klempu je dôležité stále dodržiavať opatrenia nariadené hygienikom."Je stále  potrebné apelovať na ten sociálny odstup, pretože to je to kľúčové a to samozrejme môže každý robiť bez ohľadu na to, či nám to prikáže vláda alebo nie," podotkol Klempa. 

Tie čísla máme tak úžasné, že keď si udržíme tú vnútornú disciplínu a dopracujeme sa k tomu, že budeme mať v priebehu dvoch týždňov 0 nakazených, tak my si môžeme na Slovensku otvoriť úplne všetko. Len budeme brániť tomu, aby nám ta nákaza prišla z vonku," vyjadril sa premiér Igor Matovič. 

Hoci sa život a ekonomika na Slovensku pomaly opäť rozbieha, vyzerá to tak, že rúška si tak skoro z tváre dole nedáme. "Rúška sú niečo, čo nám až tak príliš nezaťažuje. Fakticky nič nás to nestojí, už sme si na to zvykli. Predpokladám, že to bude jedna z posledných vecí, čoho sa zbavíme," poznamenal virológ Klempa. "Rúška by mali zostať jedna z posledných vecí, ktorej sa zbavíme. Ja som povedal, že ten najrealistickejší scenár je až do momentu vakcíny," dodal tiež minister Krajčí. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy