Skoro jasno
10°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Štát rozpošle jeden a pol milióna pozvaní na posilňujúcu dávku vakcíny - aj s registračným PIN kódom
Zdielať na

Štát rozpošle jeden a pol milióna pozvaní na posilňujúcu dávku vakcíny - aj s registračným PIN kódom

BRATISLAVA / Od utorka, 14.12., je možné dostať posilňujúcu dávku oveľa skôr, už po troch mesiacoch od druhej dávky. V prípade jednodávkovej vakcíny vakcíny po dvoch mesiacoch. Na posilňujúcu dávku vakcíny sa tak mnohí pokúšali prihlasovať už v utorok krátko po polnoci. Systém nakoniec upravili až dopoludnia. V pondelok pribudlo 21 500 ľudí s posilňujúcou dávkou.

Posilňujúcu dávku je nielenže možné dostať skôr, ale podľa usmernenia bude môcť byť booster dávkou ktorákoľvek z 3 vakcín, ktoré sa aktuálne podávajú v očkovacích centrách, a to bez ohľadu na to, aká vakcína bola podaná predtým. Tu vidíte, ako by bolo možné podľa usmernenia vakcíny kombinovať. "V zmysle usmernenia sme postupovali ešte skôr, ako bolo vydané, v zmysle zdravého rozumu. Pfizerom sme preočkovávali aj iné vakcíny ako napríklad moderna," uviedol hlavný lekár Bratislavského samosprávne kraja Tomáš Szalay. 

Systém NCZI však vraj nebude dávať možnosť vybrať si vakcínu. "V týchto dňoch odošleme takmer 1,5 milióna pozývacích SMS správ,"  uviedla hovorkyňa NCZI Alžbeta Sivá.

Registrácia na očkovanie naďalej ostáva aj bez možnosti vybrať si konkrétny deň a čas a tak sa naďalej môže stať, že vám príde termín, kedy jednoducho prísť nemôžete. "Najväčším problémom, prečo sa ľudia nechceli očkovať ešte v druhej vlne, bolo to, že si nevedeli vybrať konkrétny čas," uviedol Michal Feik, riaditeľ odboru komunikácie a propagácie Bratislavského samosprávneho kraja.  

Že je to naozaj problém, si uvedomili napríklad v Českej republike, ale aj v nemocnici v Komárne už začiatkom roka, rovnako tak bratislavská župa. Aj tá prišla s rezervačným systémom, kde sa viete pohodlne na očkovanie objednať na konkrétny dátum a čas. Ľudia si to pochvaľujú. "Záujem je veľký, keď nahodíme nové termíny niekedy aj do hodiny je to preč," dodal Feik. 

Plošne na celom Slovensku, cez systém korona.gov.sk to však nepôjde. A to aj napriek tomu, že už pred pol rokom to odborníci spomínali ako dobrý krok k tomu, ako zvýšiť zaočkovanosť. "V tejto chvíli takáto možnosť nie je," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Podľa ministerstva zdravotníctva je lepšie nevoliť si dátum a čas, ale okres. "V jednom okrese môžu byť napríklad tri vakcinačné centrá. Z toho jedno môže byť extrémne vyťažené. Ak by sa človek zaujímal len o to vyťažené miesto, mohol by sa na očkovanie dostať neskôr," dodala Eliášová. 

NCZI sľubuje zmenu v registrácií. "Tak, aby rodinní príslušníci dostali rovnaký termín na vakcináciu," uviedla hovorkyňa NCZI. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy