Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na Slovensku zvíťazila nad koronavírusom 100-ročná dôchodkyňa
Zdielať na

Na Slovensku zvíťazila nad koronavírusom 100-ročná dôchodkyňa

HUMENNÉ / Hoci počas roka prichádzalo z našich domovov sociálnych služieb množstvo zlých správ, tá nasledujúca medzi ne rozhodne nepatrí. Práve naopak. Nad koronavírusom totiž zvíťazila 100-ročná dôchodkyňa. A podľa riaditeľky zariadenia v Rokytove pri Humennom je pani Júlia na Slovensku zrejme rekordérkou a aj veľkou nádejou pre ostatných seniorov. Sté narodeniny oslavovala práve dnes a my sme boli pri tom.

"Myslím si, že pani Júlia je aj takou rekordérkou medzi tými ľuďmi, ktorí žijú v DSS-kách a prekonali toto ochorenie," hovorí riaditeľka CSS Amos Rokytov pri Humennom Diana Čičváková. "No a ja som vedela, že sa toľko rokov dožijem? Bohu ďakovať," hovorí pani Júlia. 

Pani Júlia môže byť nádejou a povzbudením pre ostatných seniorov, ktorí s covidom bojujú aj v týchto chvíľach. Jej sa nad ním podarilo zvíťaziť. "Bolo to ťažké, medzi tými prijímateľmi, ktorí boli pozitívni bola aj pani Júlia, no našťastie mala ľahký priebeh," hovorí Čičváková.

V zariadení pre seniorov v Rokytove ochoreli na Covid-19 viacerí zamestnanci a viac, ako polovica všetkých klientov. Ich priemerný vek je pritom približne 90 rokov. Náročné chvíle zvládli len vďaka obetavosti personálu. Pozrite sa, aj dnes sa zdravotné sestry, ošetrovateľky aj pani kuchárka obliekli do krojov, aby oslávenkyni spravili radosť. "Tieto speváčky, to nie sú speváčky ale sú to všetko naše kolegyne," hovorí Čičváková. A do spevu bolo aj pani Júlii. Najradšej má mariánske piesne.

Jubilantka Júlia má štyria deti, keď ovdovela, starala sa o nich sama. Najlepším liekom je podľa nej spev a tanec. O všetko sa zaujíma, aj o to, ako funguje nahrávanie. Oslava Júliiných stých narodením sa krajším prekvapením ukončiť nemohla. Zatiaľ, čo sme s ňou nakrúcali, v pozadí z auta vystúpili jej deti, ktoré mamku nevideli niekoľko týždňov. "Napriek tomu, že bola pozitívna tak ona je stále plná optimizmu, je pozitívne naladená:) prináša nám radosť do života," hovorí Čičváková. 

Celý rozhovor nájdete TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy