Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Slovensko zastavuje lety z Veľkej Británie. Británii hrozí nedostatok ovocia a zeleniny z Francúzska
Zdielať na

Slovensko zastavuje lety z Veľkej Británie. Británii hrozí nedostatok ovocia a zeleniny z Francúzska

BRATISLAVA / Po viacerých štátoch ako Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Švajčiarsko, Portugalsko, Belgicko, Rakúsko, Bulharsko, Dánsko, Fínsko, Rumunsko, Švédsko aj Slovensko zastavuje lety z Veľkej Británie kvôli zmutovanému koronavírusu.

Minister dopravy a výstavby Andrej Doležal dnes skoro ráno vyzval predsedu Dopravného úradu Pavla Hudáka, aby vzhľadom na výskyt novej mutácie koronavírusu v Anglicku s okamžitou platnosťou zastavil letecké spojenie s Veľkou Britániou a Severným Írskom. "Zákaz bude predbežne platiť 72 hodín, v prípade letov pri ktorých platí výnimka musia byť dodržané všetky opatrenia nariadené orgánmi verejného zdravotníctva Slovenskej republiky," povedal minister dopravy a výstavby Andrej Doležal.

Zákaz platí od dnešnej polnoci pre civilné lety. Netýka sa leteckej nákladnej prepravy, letov na humanitárne účely či letov zdravotníckej záchrannej služby povolené príslušným orgánom. Informovali o tom na svojom profile na sociálnej sieti. 

? COVID-19: SLOVENSKO PRE ZMUTOVANÝ KORONAVÍRUS ZASTAVUJE LETY Z VEĽKEJ BRITÁNIE A SEVERNÉHO ÍRSKA Minister dopravy a...

Uverejnil používateľ Ministerstvo dopravy a výstavby SR Pondelok 21. decembra 2020

Mutácia koronavírusu SARS-CoV-2, ktorá sa šíri na juhu Anglicka, nie je pod kontrolou a bude veľmi zložité jej rozmach potlačiť. Takto sa v nedeľu vyjadril britský minister zdravotníctva Matt Hancock potom, čo vládni experti vyhodnotili, že nový vírusový kmeň je nákazlivejší ako ostatné. Vývoj sleduje Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a začínajú reagovať aj niektoré štáty Európskej únie.

ZÁKAZY LETOV NARIADILI AJ V OSTATNÝCH KRAJINÁCH

Holandsko v noci oznámilo viac ako desaťdňový zákaz leteckej prepravy cestujúcich z Británie, prílety z krajiny zakázalo aj Belgicko. V posledných hodinách zákaz oznámilo aj Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Švajčiarsko, Portugalsko, Belgicko, Rakúsko, Bulharsko, Dánsko, Fínsko, Rumunsko, Švédsko, Chorvátsko, Estónsko, Lotyšsko a Litva. Už takmer všetky krajiny zakázali lety z Veľkej Británie. India a Grenada sú poslednými krajinami, ktoré pozastavili lety z Veľkej Británie. Španielska vláda vo svojom vyhlásení v pondelok popoludní oznámila, že lety z Veľkej Británie budú od utorka pozastavené. Odvtedy bude do krajiny povolený vstup iba španielskym občanom a obyvateľom Španielska. "Rozhodnutie Španielska bolo prijaté v spolupráci s Portugalskom a jeho výsledkom bude aj posilnenie kontrol na hraniciach s Gibraltárom,“ dodáva sa vo vyhlásení. Česká republika a Kanada sa stali najnovšími krajinami, ktoré pozastavili lety zo Spojeného kráľovstva v reakcii na nový kmeň koronavírusu.

Šírenie mutácie koronavírusu v častiach Anglicka oznámila britská vláda v pondelok. V sobotu potom premiér Boris Johnson povedal, že nový kmeň môže byť až o 70 percent nákazlivejší než ten, ktorý doteraz v Británii prevládal.

Británii do niekoľkých dní hrozí nedostatok ovocia a zeleniny

Britská sieť supermarketov Sainsbury's varovala, že v priebehu niekoľkých dní sa v regáloch môže začať prejavovať nedostatok ovocia a zeleniny, ak Francúzsko nezruší zákaz cestovania, ktorý prijalo pre obavy z novej formy koronavírusu šíriacej sa v juhovýchodnom Anglicku. Spoločnosť Sainsbury's, ktorá je druhým najväčším maloobchodným reťazcom v Británii, uviedla, že nastane nedostatok takých produktov, ako je hlávkový šalát a karfiol, ak sa dopravné zväzky s európskym kontinentom rýchlo neobnovia. Informuje o tom portál news.sky.com.

"Ak sa nič nezmení, začneme vidieť medzery v zásobovaní hlávkovým šalátom, karfiolom, brokolicou a citrusovými plodmi, pretože všetko toto sa v terajšom ročnom období importuje z kontinentu," uviedol maloobchodný reťazec. Zástupca generálneho riaditeľa Konfederácie britského priemyslu Joshua Hardie vyhlásil, že je "nevyhnutné", aby sa zákaz nákladnej dopravy zrušil. "Lockdowny + brexit + dodatočné prekážky na hraniciach sú neriešiteľnou rovnicou," napísal na Twitter.

Zdielať na

Súvisiace články