Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ako prežiť Vianoce počas lockdownu? Uvažovať viac logicky a zdravotne ako psychicky, odporúča psychologička
Zdielať na

Ako prežiť Vianoce počas lockdownu? Uvažovať viac logicky a zdravotne ako psychicky, odporúča psychologička

BRATISLAVA / Tento rok nás čakajú Vianoce aké sme ešte nikdy nezažili. Sviatky, počas ktorých sa má stretnúť celá rodina máme zrazu prežiť v akejsi bubline. Pridajte si k tomu lockdown – teda v podstate zákaz vychádzania a je nám všetkým jasné – že z plánovanej pohody to môže byť poriadny nápor na psychiku.

Vianočné sviatky pre mnohých znamená stretnúť sa s ľuďmi, ktorých bežne počas roka nevidíte. Pre iných odísť z domova sociálnych služieb domov a byť v kruhu rodiny. Vianoce v roku 2020 budú iné. Podľa Desatora konzília odborníkov je úplne prvým krokom vytvoriť si bublinu. 

Vytvoriť bublinu však nie je také ľahké a nedá sa to pomenovať iba takto ľahko. "Treba byť obozretní, a zamýšľať sa nad tým, čo je také naozaj nevyhnutné," vyjadrila sa psychologička Silvia Langermann. Ak je to možné, snažiť sa riadiť tým desatorom tak, aby sme dokázali z bubliny vytesniť rizikové skupiny. "Ak je nejaká rodina, ktorá má viac členov a sú doma, napríklad štyria alebo piati, tak sa nemusia úplne trápiť. Skôr si táto rodina užije ten spoločný čas," konštatuje psychologička. "Ak je niekto sám, tak to pre neho môže byť úplná katastrofa," dodáva Silvia Langermann. Jednou z najťažších sociálnych otázok, s ktorými sa stretávajú teraz psychológovia je ako niekomu vysvetliť, že do niekoho bubliny nepatrí. "Nie je na to pravidlo. Každý by sa mal jednoducho zamyslieť, že keď niekam príde, môže tým ohroziť," odpovedá na túto problematiku Langermann. 

Online priestor versus realita

V roku 2020 veľká časť pracujúcich presunula svoju prácu domov. V prípade psychológov povedala Silvia Langermann, že sa to zvládnuť dá takmer úplne. "Keď sa stretávame s klientmi, viem sa s nimi stretnúť cez rôzne aplikácie alebo videohovory," opísala možnosti psychologička. Počas vianočných sviatkov online priestor nedokáže nahradiť rodinné stretnutie, objatia. "Keď ide o rodinné stretnutia alebo objímanie alebo spoločnú večeru nenahradí to online, ale môže to byť aspoň alternatíva," konštatuje psychologička. Zmenou počas vianočných sviatkov je nie zakázať mladým hrať s kamarátmi hry na cez počítač, ale naopak im to odporučiť. "Mali by dojsť k takému uvoľneniu, že ten tínedžer bude v kontakte so svojimi rovesníkmi," povedala psychologička Silvia Langermann. Samozrejme, psychologička upozorňuje, že netreba zanedbať ani tie rodinné aktivity. Piecť spolu, ísť na prechádzku sú veľmi vhodnými alternatívami. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy