Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pribudla nová mutácia koronavírusu. Podľa štúdie má schopnosť vyhýbať sa imunitnej reakcii nášho tela
Zdielať na

Pribudla nová mutácia koronavírusu. Podľa štúdie má schopnosť vyhýbať sa imunitnej reakcii nášho tela

SVET / Keď vedci identifikovali novú, britskú mutáciu koronavírusu, ktorá je schopná ešte agresívnejšieho šírenia, mnohé krajiny pozastavili medzinárodné lety z Británie. Teraz reaguje podobne Británia na správy o ďalšej mutácii. Prvýkrát ju identifikovali v Južnej Afrike, no odvtedy sa už objavila aj v Japonsku či Brazílii. Zisťovali sme, či táto mutácia znamená ohrozenie očkovacích snáh.

Británia zareagovala zákazom cestovania z viacerých krajín

"Áno, zaviedli sme zákaz cestovania z Brazílie, štrnástich ďalších juhoamerických krajín a Portugalska, kvôli tomuto variantu. Je to preventívne opatrenie," informuje minister dopravy Spojeného kráľovstva Grant Shapps"Každopádne nie je dobrá správa, že vôbec tento typ mutácií sa zjavuje, je pravdepodobné, že budú sa objavovať aj ďalšie mutácie," virológ SAV Boris Klempa. 

Nová mutácia je prejavom snahy vírusu prejsť cez rozum ľudskému imunitnému systému

Kým takzvaná britská mutácia má lepšiu schopnosť viazať sa na receptory ľudských buniek, teda má silnejšiu infekčnosť, nová mutácia, označovaná e484k sa podľa istej štúdie vyznačuje schopnosťou vyhýbať sa imunitnej reakcii nášho tela, vírus má zmenenú práve tú časť, na ktorú sa viažu protilátky. "Je v mieste, ktorá je často cieľom protilátok, že sa na to miesto viažu, tým že je toto miesto zmenené, tie protilátky sa nedokážu naviazať. Samozrejme, že človek, ktorý prekoná infekciu týmto konkrétnym kmeňom, ten už bude mať vytvorené protilátky, ktoré sú práve presne na túto mutáciu namierené," informuje Klempa. 

O novej mutácii sa vedci snažia získať čo najviac informácií

Celkovo sa ale zhodujú v tom, že najlepším postupom je naďalej čím skôr zaočkovať čo najviac ľudí. "Ešte predtým, než sa tento kmeň nejako výrazne rozšíri, je to v podstate hra s časom. A nielen v súvislosti s týmto mutantom, ale vo všeobecnosti je vždy lepšie, ak to percento zaočkovaných ľudí narastie skokovo, nárazovo, pretože to tiež znižuje pravdepodobnosť selekcie rôznych nových mutácií," hovorí Klempa. "Prebiehajú laboratórne testy s cieľom zistiť, či sú protilátky už zaočkovaných ľudí schopné neutralizovať tento vírus a máme isté obavy. Zatiaľ sa ale zdá, že vakcíny pravdepodobne zaberú aj na túto obmenu vírusu," hovorí Schoub.


V prípade, že sa objavia viaceré mutácie vírusu, je možné, že bude treba vyrobiť rôzne verzie očkovacej látky, tak ako je to pri sezónnych variáciách bežnej chrípky. "Aj mRNA vakcíny, aj adenovírusové vektorové vakcíny sú týmto typické a s tým cieľom boli vyvinuté, aby umožnili veľmi rýchlu reakciu," hovorí Klempa. Samozrejme platné preventívne opatrenia nestrácajú na účinnosti, práve naopak: "Nech bude vírus akokoľvek zmenený, pokiaľ som od tej osoby 2 metre v exteriéri, alebo kvapôčka obsahujúca vírus zostane uväznená v rúšku, je účinné," hovorí Klempa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy