Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pozor na nový trik podvodníkov. Dôchodkyni z Bratislavy zmizlo z účtu 35 tisíc eur
Zdielať na

Pozor na nový trik podvodníkov. Dôchodkyni z Bratislavy zmizlo z účtu 35 tisíc eur

SLOVENSKO / Kryptomeny lákajú mnohých Slovákov. Ich hodnota v ostatných týždňoch enormne narástla. Podvodníci preto nezaháľajú a využívajú neznalosť ľudí, ktorých neraz pripravia o veľké peniaze. Svoje o tom vie aj dôchodkyňa, ktorá prišla o celoživotné úspory.

Čerstvým príkladom je 64-ročná žena z Bratislavy. Vymyslená firma z Británie jej poslala mail, kde jej ponúkli investovať peniaze do kryptomeny Bitcoin. Žena po pár vymenených mailoch súhlasila. S vidinou veľkého zárobku dala vymyslenému manažérovi spoločnosti svoje prihlasovacie údaje do Internet bankingu. Z účtu jej najprv previedol symbolických 250 eur, ako vstupný kapitál. Podvodník sa žene, ale o pár dní ozval znova. So súhlasom dôchodkyne z jej účtu previedol ďalších 35 tisíc eur. "Poškodená v nasledujúcich mesiacoch zistila, že na účte s kryptomenami, kde mala mať podľa pôvodnej ponuky spoločnosti 60 000 eur, má naopak mínusovú hodnotu a to mínus 6000 eur," informuje hovorkyňa KR PZ Bratislava Veronika Martiniaková. 

 "Toto je niečo, čo by nemal nikto nikdy robiť. Prihlasovacie údaje k svojmu bankovému účtu proste, to je niečo, k čomu by nemal mať prístup nikto len majiteľ účtu," informuje odborník na kryptomeny Dávid Štancel. 

Kryptomeny zažívajú obrovský boom a ich hodnota za posledné týždne raketovo narástla. Cena napríklad za jeden Bitcoin je približne 40 tisíc dolárov. Aj preto podvodníci hľadajú spôsoby, ako pripraviť ľudí o ich nasporené peniaze.

 Ľudia, ktorí sa rozhodnú, že investujú do známej virtuálnej meny, ako je napríklad Bitcoin alebo Etherum, by si mali v prvom rade preklepnúť spoločnosti cez, ktoré chcú obchodovať.

"V prvom rade treba si vygoogliť, aké sú reviews, či tá firma má vôbec nejakú históriu a čo hovoria na ňu už existujúci klienti. V druhom kroku skúsiť sa poradiť napríklad na Facebookovej Bitcoinovej komunite, alebo sa opýtať kvalifikovaného poradcu v tomto obore," hovorí Štancel. Častý problém je aj s novými kryptomenami, ktoré verejnosť poriadne nepozná.

"Tie projekty sa snažia ľuďom nalákať ich na vysoké sľúbené zisky a ešte k tomu garantované zisky, ktoré sú vo vysokých číslach. Ak niekto sa snaží nalákať ľudí na garantované vysoké zisky, tak je to niečo pričom by mal každý spozornieť. Toto býva znakom toho, že sa jedná o podvodný projekt," hovorí Štancel. Za takýto druh podvodu hrozí páchateľovi až 10 rokov za mrežami. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy