Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Heger: Zníženie mobility nezaočkovaných je dôležité. Nechcem sa pozerať ako horí slovenské zdravotníctvo
Zdielať na

Heger: Zníženie mobility nezaočkovaných je dôležité. Nechcem sa pozerať ako horí slovenské zdravotníctvo

BRATISLAVA / Vláda schválila prísnejšiu formu COVID automatu. Heger po rokovaní vlády uviedol, že lockdown pre nezaočkovaných je to najmenej, čo mohli urobiť.

Premiér Eduard Heger uviedol, že upravený COVID automat bude v platnosti len na určitý čas. "Som v kontakte s viacerými riaditeľmi nemocníc. Situácia je naozaj vážna a preto sme nútení konať. Robíme to hlavne pre ľudí a preto, aby sme sa mohli vrátiť k bielej medicíne." 

​Trojtýždňový locdown pre nezaočkovaných 

Premiér uviedol, že dočasná verzia bude najmä pre zlepšenie situácie v nemocniciach. "Opatrenia sa budú týkať všetkých okresov. Jedná sa o lockdown pre nezaočkovaných. Výhody sme rozšírili aj pre prekonaných do 180 dní. Ľudia, ktorí nie sú zaočkovaní budú mať zákaz vstupu do iných obchodov ako do tých, ktoré sú nevyhnutné pre bežnú potrebu." 

Heger povedal, že vláda dala na rady konzília, a preto sa rozhodla sprísniť opatrenia pre nezaočkovaných. "Covid chodí hlavne po nezaočkovaných a som stále pevne presvedčený o tom, že vakcína je cesta. Práve preto sme sa rozhodli prijať novú formu COVID automatu, kým bude predstavený oficiálny automat," komentoval rozhodnutie. COVID automat bude predstavený v najbližšom čase. "Momentálne dávame občanom šancu zaočkovať sa. Prosím využite to na očkovanie," povedal Heger. 

Lengvarský uviedol, že vláde ide len o to, aby na neočkovaných nedoplácali očkovaní. "Nechceme nikoho obmedzovať, ale práve tí zodpovední by nemali možnosť bielej medicíny. Momentálne musíme sprísňovať, ale v najbližšej dobe chceme zaočkovaným umožniť viac voľnosti," povedal. Heger uviedol, že vláda je pripravená konať spontánne a nevylučuje možné zvoľnenie. "Musíme dodržiavať opatrenia, aby sme sa neskôr mohli nadýchnuť. Teraz musíme pritvrdzovať ale ja verím, že v najbližšej dobe sa táto situácia zlepší," vysvetlil Heger prístup vlády.  

​Polícia bude mať väčšie kompetencie

Vážnosť situácie potvrdil aj minister obrany Jaroslav Naď. "Chcem poprosiť, aby občania znížili svoju mobilitu. My sa snažíme pomáhať tam, kde treba. V momentálnej situácii vysielame na pomoc aj vojakov, ktorí budú pomáhať zdravotníkom a tiež pri trasovaní osôb," povedal Naď. 

Minister vnútra Roman Mikulec uviedol, že pri pandémii budú pomáhať aj policajti. "Budeme rozširovať kontroly a sankcionovať porušovanie opatrení. Nesmie dochádzať k útokom na zdravotníkov, keďže polícia bude mať viac právomoci aj v tejto činnosti. Naše hliadky budú kontrolovať dodržiavanie opatrení aj v podnikoch. Chcel by som poprosiť ľudí, aby dodržiavali to čo majú, pretože musíme robiť preventívne opatrenia, aby sme sa vyhli katastrofe." 

Heger: Čísla nie sú výmysel

Heger vysvetlil, že vláda vychádza z čísel, ktoré im poskytuje konzílium odborníkov. "Veľmi by som si prial, aby tie čísla boli lepšie. Nechcem hazardovať so životmi občanov. Preto sme pristúpili na rady konzília a my to nerobíme len tak. Máme pripravené rôzne varianty vzhľadom k aktuálnej situácii. Momentálne sme znížili mobility a rušíme veľké podujatia, čo je podľa mňa úplne logické," komentoval situáciu Heger. 

Vážnosť situácie potvrdila aj odborníčka konzília Prokopová. "Situáciu sme vyhodnocovali pomocou každodenných čísel. Opatrenia v čiernych okresoch limituje aj očkovaných, lenže všetky opatrenia robíme premyslene. Tento lockdown bude najmä pre neočkovaných. My sme na konzíliu neriešili spôsob, ale cieľ. Pretože najväčším rizikom sú nezaočkovaní," uviedla Prokopová. 

"Pandémia nie je o politike, ale je o boji za zdravie. Preto práve názor odborníkov je pre nás najdôležitejší. Prvotný plán bol tvrdý lockdown pre všetkých, debatovali sme o tom štyri hodiny. Nakoniec sa konzílium rozhodlo, že na teraz stačí táto verzia," uviedol Heger na reakcie opozičných poslancov. 

    Nové opatrenia budú platiť od pondelka 

    Nový COVID automat bude platiť od pondelka. Lengvarský navrhoval tvrdšie opatrenia. "Ja súhlasím s tým, čo navrhlo konzílium. Verím odborníkom a súhlasím s nimi," komentoval minister zdravotníctva. "Nové opatrenia sú reakciou na momentálnu situáciu. Ja nechcem nikoho obmedzovať, len sa nechcem pozerať na to ako horí zdravotníctvo na Slovensku," uviedol Heger. 

    Niektorým ľuďom bude končiť platnosť Covidpassu. "Platnosť bude predĺžená treťou dávkou," povedal Lengavrský. "Ďakujem všetkým, korí sa rozhodli zaočkovať. Nie je sa čoho báť, ja verím, že v najbližšom čase budeme môcť uvoľňovať pre zaočkovaných," dodal Heger. 

    Heger: Opozícia len prilieva olej do ohňa, dôkazom sú protesty 

    Na včerajších protestoch ľudia nedodržiavali opatrenia. "Nemyslím si, že by polícia nezasahovala tak ako mala. Možno si to niekto neuvedomuje, ale polícia robí aj inú prácu len ako kontrolovanie opatrení," povedal Naď. 

    "Máme tu horiaci dom a jediný, kto na to dopláca sú ľudia. Opozícia podkuruje tento oheň a ponúka ľuďom klamstvá a volá ich na rôzne protesty. U nás ale horia ľudské životy," skonštatoval Heger. "Podľa mňa zvládnutie včerajších protestov za políciu bolo v poriadku. Samotné použitie pyrotechniky je nebezpečné nie len pre ľudí, ale aj pre policajtov," povedal Mikulec. 

    Konzílium tvrdí, že právechorí by sa mali dať zaočkovať 

    "Kontraindikácií očkovania nie je veľa. Momentálne to budeme brať do úvahy. Pracujeme na vybudovaní centier na očkovanie, kde budú radiť špecialisti na očkovanie. Práve vážne chorí ľudia očkovanie potrebujú, pretože covid by pre nich znamenal fatálny koniec," komentovala Prokopová. Ľudia, ktorí nebudú môcť byť očkovaní, budú musieť byť pravidelne testovaní. 

    Heger tvrdí, že konzílium nepodceňuje trvale chorých ľudí, v tomto prípade je najdôležitejšia komunikácia so špecialistami. "Prosím, aby si aj títo ľudia uvedomili, že najdôležitejšia je poradenstvo s odborníkmi., Nehodnoťte to sami ale dajte si poradiť." 

    "Práve tí chorí by sa mali dať zaočkovať, pretože sú po očkovaní viac chránení. Väčšina týchto názorov pramení od odborníkov. Kontraindikácie vakcíny sú minimálne. Na Slovensku je málo ľudí, ktorí sa očkovať nemôžu, o tých sa ale postaráme," dodal Lengvarský. 

    Súvisiace články

    Najčítanejšie správy