Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pohrebné služby a krematóriá sú preťažené. Ak by sa jediné z nich pokazilo, situácia by sa stala nezvládnuteľnou
Zdielať na

Pohrebné služby a krematóriá sú preťažené. Ak by sa jediné z nich pokazilo, situácia by sa stala nezvládnuteľnou

SLOVENSKO / Denne k viac ako 100 mŕtvym na, či s covidom je potrebné pripočítať aj ďalšie úmrtia. Nápor na krematória i pohrebné služby je maximálny už niekoľko týždňov. Práve preto potrebujú riešiť odstávky pecí i zaočkovanie svojich zamestnancov. Upozorňujú totiž, že ak by im niektorí ochoreli, či zo šiestich fungujúcich krematórií na Slovensku niektoré vypadlo, situácia by sa stala nezvládnuteľnou. A na pomoc inej krajiny je v aktuálnej pandemickej situácii vo svete zbytočné pomýšľať.

Pri vypadnutí ďalšieho krematória zo šiestich fungujúcich by sa situácia na Slovensku stala neúnosnou. Navyše ďalšie dve hlásia potrebu odstávky, ktorá sa však môže predĺžiť, pretože technici z Česka musia do 14-dňovej karantény.

Covidovú dobu výrazne pocítili aj pohrebné služby

Podľa asociácie je zarážajúce, že pracovníci pohrebníctiev a krematórií neboli zaradení medzi kritickú infraštruktúru pri očkovanie. Viaceré z pohrebníctiev totiž už museli byť zatvorené kvôli pozitívnym ľuďom.

Krematóriá či pohrebníctva sa aktuálne boria aj s ďalšími problémami

Na Hornom Zemplíne prácu komplikuje počasie. Pri kopaní hrobov je to zamrznutá zem, pri samotnom pohrebe napríklad i veľa snehu na cintoríne. Stalo sa i to, že truhlu museli niesť v rukách aj pol kilometra. Kde nemôže bager, kopú ručne. Za posledné týždne pocítili nárast pohrebov o viac ako 70%. "Stíhame, každý deň robíme viac, rodinám vychádzame v ústrety, keď príde farár, pochovávame od ôsmej rána, soboty, nedele, až do zotmenia," hovorí z pohrebnej služby Schlimbach Stanislav Schlimbach. 

Doposiaľ mali z kolektívu na kovid pozitívnu iba jednu osobu. Pri vyššom počte si len ťažko vedia predstaviť, ako by to zvládli. "To si neviem predstaviť, kto by takú robotu robil, myslím si, že by sme mali patriť do tej kritickej infraštruktúry, aby sme boli očkovaní medzi prvými," hovorí Schlimbach. 

Z viacerých kútov Slovenska pozostalí poukazujú na to, že nie všetky pohrebné služby sú ochotné zosnulých obliecť. V niektorých mestách je to vraj za príplatok v stovkách eur. V humenskom okrese to je inak. "Nie, za to nie je žiadny príplatok, tak, ako máme v cenníku stanovené, ako sme mali po minulé roky, tak je to aj teraz," hovorí Schlimbach. 

Pozostalí zaplatia naviac za ich ochranné pomôcky, ako overaly či patologické vaky, čo je asi 70 eur. "Tak isto, ako chodíme do boxu, do nemocnice po nakazených, tak isto ich prevážame, v boxe sa stretávame s nimi, tak sa aj tu dá riadne obliecť v overale, s dezinfekciami, so všetkým. Pozostalým sa snažíme vyjsť, čo najviac v ústrety, je ťažké prísť o mamu, brata, sestru, tak aby sme my nekomplikovali, sa to snažíme čo najlepšie," hovorí Schlimbach. 

A práve pozostalým by chcela asociácia pohrebných a kremačných služieb vyjsť v ústrety. Aktuálny počet 6 ľudí na poslednej rozlúčke navrhuje zvýšiť na 15. Svoje ďalšie otázky i podnety napokon dnes popoludní zástupcovia asociácie pohrebných a kremačných služieb predniesli zástupcom krízového riadenia ministerstva vnútra. "Na nevyhnutný čas dôjde k rozširovaniu chladiacich kapacít krematórií. V prípade, že kremačné zariadenie nebude mať dostatočné chladiace kapacity, alebo bude musieť vykonať údržbu spaľovacieho zariadenia, bude si môcť prenajať (mobilné) chladiace priestory. Ministerstvo vnútra pracuje na usmernení pre okresné úrady, aby sa postup v tejto veci zjednotil. Keďže obec je povinná zriadiť pohrebisko, bude musieť požiadať o prenajatie chladiaceho zariadenia v spolupráci s príslušným regionálnym úradom verejného zdravotníctva a následne okresnou bezpečnostnou radou alebo okresným krízovým štábom. Náklady spojené s prenájmom bude niesť štát," stanovisko Ministerstva Vnútra SR. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy