Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Sužuje vás strach či úzkosť z koronavírusu? WHO upozorňuje, aby ste to alkoholom neriešili
Zdielať na

Sužuje vás strach či úzkosť z koronavírusu? WHO upozorňuje, aby ste to alkoholom neriešili

ŽENEVA / Sociálna izolácia, osamelosť, obmedzenie činností, na ktoré sme boli zvyknutí ale aj strach z nákazy koronavírusom veľmi negatívne pôsobí na psychiku. Mnohí na akési uľavenie konzumujú alkohol, viac ako je treba. Svetová zdravotnícka organizácia ale upozorňuje, že riešiť stavy úzkosti, depriesiu, či hádky v domácnosti nie je vhodné alkoholom. Miesto úľavy sa vaša psychika môže ešte zhoršiť.

Podľa odborníkov je úplne normálne podliehať počas aktuálnej situácie s koronavírusom stresu, úzkosti a osamelosti. Dať si na uvoľnenie pohárik vína nie je na škodu, no preháňať to určite netreba. WHO upozorňuje, že to môže byť pre vašu psychiku ešte horšie. 

"Zatiaľ čo jednorázové užitie alkoholu môže mať dočasne pozitívny dopad na našu náladu tým, že strácame zábrany a nepripúšťame si žiadny stres, z dlhodobého hľadiska nášmu duševnému zdraviu veľmi škodí," upozornila v Daily Mail česká odborníčka na výživu Gabriela Peacock. 

Mozog spolieha na veľmi krehkú rovnováhu všetkých chemických látok a alkohol práve túto rovnováhu nafrušuje. V negatívnom slova zmysle ovplyvňuje naše myšlienky, pocity a činy. "Pokiaľ musíte zostať doma, urobte si denný harmonogram, podľa ktorého sa budete riadiť. Utvorte si z každodenných činností rutinu. Nezabudnite pritom na všetko, čo máte radi, na svoje koníčky, ale aj pravidelnú komunikáciu cez telefón, či sociálne siete so svojimi najbližšími a priateľmi," odporučila Aiysha Malik z WHO. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy