Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Koronavírusom sa nakazila už aj mačka. Odborníci odporúčajú vyhýbať sa tesnému kontaktu
Zdielať na

Koronavírusom sa nakazila už aj mačka. Odborníci odporúčajú vyhýbať sa tesnému kontaktu

Archívna reportáž

V Krompachoch sa rozhodli dezinfikovať ulice cisternami.

BELGICKO / To, že sa vírus SARS-CoV-2 môže preniesť i na domáceho maznáčika, ukázali nedávne prípady z Hongkongu, kde mali pozitívny test dva psy, ktorí žili s infikovanými ľuďmi. Psy ale nemali žiadne symtpómy.

Belgické úrady oznámili prvý prípad prenosu  koronavírusu z človeka na mačku. Chorobu u zvieraťa, ktorého majiteľ ochorel na COVID-19, odhalili výskumníci z lekárskej  fakultnej univerzity v Lutychu. Podľa belgických  expertov však nie  je dôvod domnievať sa, že  by  mačky alebo psy mohli nakaziť koronavírusom človeka.

Mačka podľa Federálnej agentúry pre bezpečnosť potravinového reťazca bojovala s "prechodnými dýchacími a tráviacimi problémami". Jeden z expertov počas piatkovej tlačovej konferencií označil udalosť za "izolovaný prípad", aký môže nastať po "blízkom kontakte medzi zvieraťom a nakazeným človekom".

"Je to extrémne vzácny úkaz, z ktorého nevyplýva, že by zvieratá mohli predať vírus človeku," komentoval vec francúzsky denník. "Riziko prenosu vírusu z domácich zvierat na ľudí je zanedbateľné oproti riziku prenosu pri priamom kontakte medzi ľuďmi," dodáva belgická univerzita

Agentúra odporúča chovateľom zvýšenú opatrnosť i vo vzťahu k domácim miláčikom: "Vyhýbať sa tesnému kontaktu s nimi... umývať si ruky po manipulácií s akýmkoľvek zvieraťom, nenechať si olizovať  tvár." Cieľom je jednak zabrániť  tomu, aby sa zviera nakazilo, predísť prenosu vírusu z  človeka na človeka skrz telo zvieraťa, na ktorom môže vírus zotrvať podobne ako na oblečení alebo kontaminovaných predmetoch.

Štátni veterinári vydali opatrenia v boji proti koronavírusu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy