Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Slováci začali doma vyrábať štíty pre lekárov. Medzi nimi je aj stredoškolák či letecký modelár
Zdielať na

Slováci začali doma vyrábať štíty pre lekárov. Medzi nimi je aj stredoškolák či letecký modelár

SLOVENSKO / Má 17 rokov a doma v jeho izbe vznikajú ochranné štíty pre lekárov. Stredoškolák zo Sniny chce pomôcť s nedostatkom ochranných pomôcok, a preto sa pridal k dobrovoľníkom, ktorí ich vyrábajú na 3D tlačiarňach. Štíty pre lekárov začal tlačiť aj letecký modelár. Ľudia po celom Slovensku ich vyrobili už asi dve tisícky.

Sedemnásťročný študent  Jozef Waldhauser vyrába ochranné pomôcky pre lekárov priamo zo svojej izby.O nápade sa študent dozvedel od svojej učiteľky. "Jeden takýto kus mi trvá približne tri hodiny vytlačiť, potom ho musím ešte obrobiť brusným papierom." dodáva.

Jednoduchý model ochranného štítu dokáže vytlačiť takmer každý domáca 3D tlačiareň.
Po celom Slovensku už ľudia vytlačili asi dve tisíc takýchto držiakov na ochranné štíty, nemocnice ich potrebujú ešte dvanásť tisíc. So svojou pomocou je bez nároku Jozef spokojný: "Tí ľudia, ktorí to tlačia, tak nedostávajú za to peniaze, dostávajú len materiál, ktorý premenia na tie výrobky."


K dobrovoľníkom sa pridal aj letecko-modelársky klub Humenné."Časti ochranných štítov vyrábame z materiálu ABS. Na jednej takejto cievke je zhruba 1 kilogram materiálu. Vzhľadom na hmotnosť jedného výrobku 40g je možné z jednej cievky vyrobiť 25 dielov pre štíty."  povedal modelár Attila Csonots. Vyrobené kusy sa zvážajú a kompletizujú. Následne sú distribuované do zdravotníckych zariadení.

Zapojiť sa  môže každý aj vďaka iniciatíve pomôž nemocnici."Ja by som chcel požiadať 3D tlačiarov, ktorí sa o nás preostredníctvom vašej tv dozvedia, aby nás kontaktovali a zapojili sa." vyzval k pomoci Martin Gabriel, predseda iniciatívy. Takéto ochranné štíty pomáhajú aj odborníkom, ktorí tlmočia do posunkovej reči.

​Pomoc ľuďom v boji proti koronavírusu preukazujú Slováci rôzne. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy