Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Liek, ktorý liečil Čecha s koronavírusom, sa na Slovensko nedostane
Zdielať na

Liek, ktorý liečil Čecha s koronavírusom, sa na Slovensko nedostane

PRAHA / Liek Remdesivir v boji s koronavírusom zrejme zaberá. Potvrdili to lekári v Česku, ktorí ním liečili pacienta v kritickom stave. Zlyhávali mu pľúca. Muž sa cíti omnoho lepšie a je nádej, že sa celkom uzdraví. Liek však čaká niekoľkomesačné testovanie, kým ho začnú naplno používať.

Jediný Čech, ktorý dostáva experimentálny liek, leží vo Všeobecnej fakultnej nemocnici v Prahe. Taxikár 53 rokov. Na začiatku marca dostal zápal pľúc, do toho mu lekári zistili koronavírus. Priviezli ho do nemocnice v kritickom stave.

V utorok dorazil liek Remdesivir, ako jedna z posledných nádejí na uzdravenie. "Ten vírus sa nemôže replikovať a nemôže sa množiť," povedal ošetrujúci lekár Martin Balík. V piatok pacient dostal štvrtú dávku a lekári potvrdzujú pozitívne správy, liek zabral.

Taxikára už odpojili od prístroja EMCO, ktorý mimotelovo okysličuje krv a vracia ju do tela, zostáva ale pripojený na pľúcnu ventiláciu, jeho stav je naďalej vážny.

Česko liek dostalo prednostne, pretože tím vedie v USA český virológ. Kvôli tomu, že je firma zavalená žiadosťami, ktorým nemôže vyhovieť, už nebude ďalší poskytovať. Niekoľko desiatok ampuliek v Čechách dostanú najťažší pacienti. Na Slovensko sa experimentálny liek s najväčšou pravdepodobnosťou nedostane.

"Tieto lieky sú naozaj predmetom zháňania. Ak by ten liek nebol k dispozícii, tak sú samozrejme iné alternatívy," povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí. Posednú dávku dostane Čech 2.apríla, až potom bude čas na závery, či liek stopercentne pomohol a či si odnesie trvalé následky. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy