Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V USA schválili test, ktorý COVID-19 odhalí za pár minút
Zdielať na

V USA schválili test, ktorý COVID-19 odhalí za pár minút

WASHINGTON / Americká zdravotnícka firma oznámila, že získala v USA povolenie uviesť na trh diagnostický test, ktorý dokáže v priebehu niekoľkých minút zistiť prítomnosť COVID-19 u človeka. Test bude využívaný najmä v ordináciách praktických lekárov a v nemocniciach.

Počet nakazených koronavírusom v USA presiahol 100-tisíc, čo je najviac na svete. Americké nemocnice sa teraz potýkajú so žiadosťami tísicky ľudí, ktorí sa chcú nechať otestovať. Americké úrady pre kontrolu potravín a liečiv schválili používanie testov, ktoré vyvinula spoločnosť Abbott Laboratories, pre výnimočné situácie. Firma v prehlásení uviedla, že test začne distribuovať budúci týždeň a zvýši jeho výrobu na 50-tisíc kusov denne. 

Podľa viceprezidenta oddelenia pre výskum a vývoj firmy Johna Frelse  môže byť pri použití tohto molekulárneho testu jasný pozitívny výsledok za 5 minút a negatívny za 13 minút. "Prídete na kliniku a behom svojej návštevy sa hneď dozviete aj výsledok," uvádza laboratórium. 

Doposiaľ musela byť väčšina testov zaslaná do laboratórií a výsledky boli známe až po niekoľkých dňoch, rovnako ako sú aj na Slovensku pri bežných testoch na koronavírus. 

Povolanie vojakov 

Americký prezident v sobotu tiež podpísal nariadenie, ktoré umožňuje povolať vojakov a členov Národnej gardy v zálohe do aktívnej služby. Mohli by totiž pomáhať v boji s koronavírusom. 

V USA počet nakazených presiahol stotisíc, na celom svete sa koronavírusom nakazilo už viac ako 590 tisíc ľudí, z toho viac ako 130 tisíc sa uzdravilo a takmer 27 tisíc ich zomrelo. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy