Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Ministerstvo zdravotníctva a VÚC sa pripravujú na prípadný výpadok všeobecných aj detských lekárov
Zdielať na

Ministerstvo zdravotníctva a VÚC sa pripravujú na prípadný výpadok všeobecných aj detských lekárov

BRATISLAVA / Omikronová vlna dosahuje už vo viacerých oblastiach Slovenska svoj vrchol. V karanténach nekončia len pacienti, ale čoraz viac aj samotní lekári. Ministerstvo zdravotníctva sa preto spolu so samosprávnymi krajmi pripravujú na prípadný výpadok všeobecných aj detských lekárov v ambulanciách.

Máte pozitívneho lekára? 

"Lekári v týchto dňoch sú vyťažení a v rámci omikronu niekedy aj v rámci 15 minút niektorí z nich desiatky telefonátov, kde im ľudia oznamujú, že sú covid pozitívni," konštatovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Dôvodom, prečo vám lekár nedvihne telefónom, nemusí byť len vyťaženosť, ale aj fakt, že sám je pozitívny a v domácej karanténe. "Práve preto, ak má niekto problém sa dovolať, stačí, keď si klikne na stránku www.korona.gov.sk. Následne priamo pod štatistikami má kolónku s názvom "Môj lekár je nedostupný". Klikne si na túto kolónku, rozbalia sa mu tam VÚC, klikne si na svoj samosprávny kraj a tam následne uvidí zastupujúcich lekárov," vysvetlila postup riešenia Eliášová. 

Niektoré kraje rozšírili tieto stránky aj o ďalšie možnosti, ktoré majú odbremeniť pacientov, napríklad aj od návštevy lekára kvôli predpisovaniu receptov. "Ak sa pacientka alebo pacient k liekom nevie dostať, vie použiť našu stránku zdravazupa.sk, kde si vie vypísať svoje meno priezvisko, lieky, ktoré berie. Táto informácia bude zozbieraná a poslaná lekárovi už len na to, aby vydal e-recept," informoval Jozef Viskupič, predseda Trnavského samosprávneho kraja. 

Veľkú vyťaženosť hlásia aj detskí lekári

"Naozaj sa nám bežne stáva, že nám denne nahlási až 100 rodičov pozitivitu dieťaťa," uviedla hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast, Elena Prokopová. Ak sa rodič lekárovi nevie dovolať, pomoc môže hľadať na stránke pediatridetom.sk, kde nájde okrem iného napr. aj tzv. manuály triedenia zdravotného stavu dieťaťa, ktoré majú nasmerovať rodiča, aby vedel rozlíšiť zdravotný stav svojho dieťaťa.

​"Či je to ešte príznak alebo stav, ktorý môže počkať do druhého dňa na kontakt s ich pediatrom alebo ide o stav, ktorý vyžaduje okamžité ošetrenie," vysvetlila Elena Prokopová. Ak ale patríte k tým, ktorí si s internetom nevedia dať rady, a svojmu lekárovi sa dovolať neviete, ministerstvo odporúča volať telefonickú linku vyššieho územného celku, pod ktorý spadáte. "A následne požiadali o pomoc ako ďalej postupovať. Príslušný VÚC im vie dať informáciu, ktorí lekári ordinujú v regióne," doplnila Eliášová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy