Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Cestovateľský semafor: Pozrite v akej farbe sú krajiny, ktoré chcete navštíviť
Zdielať na

Cestovateľský semafor: Pozrite v akej farbe sú krajiny, ktoré chcete navštíviť

Archívna reportáž: Štátny tajomník Martin Klus o očkovacích certifikátoch

BRATISLAVA / Cestovateľský semafor je prehľadom aktuálnej situácie v krajinách. Podľa ich sfarbenia je možné určiť nebezpečenstvo alebo naopak priaznivú epidemickú situáciu. Každé sfarbenie určuje aj podmienky vstupu do krajiny.

Na vycestovanie z krajiny je dôležité skontrolovať sfarbenie krajiny. Cestovateľský semafor rozlišuje krajiny v troch farbách. Zoznam krajín na zelenom, červenom a čiernom zozname sa aktualizuje raz za dva týždne. V prípade, že v nejakej krajine sveta dôjde k náhlej eskalácií epidemiologickej situácie, individuálne sa môžu krajiny prehodnocovať aj mimo tohto dvojtýždňového režimu.

Tabuľka systémov, ktorých podmienky sa vzťahujú na príchod na Slovensko:

Zelený systém Červený systém Čierny systém
Rizikový profil krajín Krajiny s vysokou mierou zaočkovanosti a priaznivou epidemickou situáciou Krajiny s nepriaznivou epidemickou situáciou Krajiny s nehodnovernými dátami alebo šírením nebezpečných variantov
Karanténa/test Negatívny 72 - hodinový RT - PCR test alebo 12- hodinový Ag test pri príchode alebo 14- dňová karanténa, ktorá môže byť ukončená negatívnym RT-PCR alebo AG testom po príchode. Platia výnimky 14- dňová povinná domáca karanténa, ktorá môže byť ukončená negatívnym RT-PCR testom najskôr na 8. deň 14- dňová domáca karanténa nezávisle od výsledku RT-PCR testu z 8. dňa

Výnimky v zelených krajinách

  • zaočkované osoby
  • osoby, ktoré prekonali Covid - 19 za posledných 180 dní
  • deti do 18 rokov

Antigénové testy budú akceptované do 30.júna ako tzv. "prechodné riešenie". "Potom prejdeme na oficiálne covid pasy EÚ a tam, samozrejme, stále budú antigénové testy s konkrétnym kódom," reagoval minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. 

Definícia zaočkovanej osoby

Výnimka z karantény sa vzťahuje na zaočkované osoby minimálne 21 dní po prvej dávke vakcíny proti ochoreniu COVID-19. V prípade, že zaočkovaná osoba prekonala ochorenie COVID-19 počas 180 dní pred podaním 1. dávky vakcíny, výnimka je platná 12 mesiacov od podania 1.dávky vakcíny. 180-dňová lehota začne plynúť 11. deň od pozitívnej PCR. V prípade, že zaočkovaná osoba neprekonala ochorenie COVID-19 počas 180 dní pred podaním 1. dávky vakcíny a je očkovaná „dvojdávkovou“ vakcínou, výnimka je platná 3 mesiace od podania 1. dávky vakcíny a 12 mesiacov od podania 2. dávky vakcíny.

Výnimka pre červený a čierny systém: zaočkované osoby so statusom pendlera.

Mapa platná od 7. júna:

Ministerstvo zdravotníctva SR

Zelené krajiny 

Krajiny sveta s vysokou mierou zaočkovanosti a priaznivou epidemiologickou situáciou.

Červené krajiny

Definícia Krajiny sveta s nepriaznivou epidemiologickou situáciou, kde: 14-dňová miera infekčnosti je vyššia ako 50 na 100 tisíc obyvateľov, alebo epidemiologická situácia sa v krajine rýchlo zhoršuje; a súčasne  v krajine nie sú prítomné nebezpečné varianty SARS-CoV-2 s výnimkou variantu B1.1.7 (tzv. „britský“ variant) 

Čierne krajiny

Krajiny s výskytom a komunitným šírením nebezpečných variantov SARS-CoV-2 s výnimkou variantu B1.1.7 (tzv. „britský“ variant). Pod túto definíciu aktuálne spadajú štáty ako napr. Brazília, India, či Juhoafrická republika.  Krajiny s nedostupnými, nedôveryhodnými, alebo nekvalitnými dátami. Pod túto definíciu spadajú štáty mnohé zámorské mikroštáty, alebo väčšina krajín afrického kontinentu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy