Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vláda schválila návrh na odvolanie obvineného šéfa inšpekcie Adriána Szabóa
Zdielať na

Vláda schválila návrh na odvolanie obvineného šéfa inšpekcie Adriána Szabóa

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Posledný vysoký funkcionár Ministerstva vnútra z éry minulej vlády skončil v policajných rukách. Adriána Szabóa, ktorý šéfoval policajnej inšpekcii, zadržala NAKA. Zaujímavé však je stretnutie trojice Mikulec, Kovařík a Matovič, ktoré nasledovalo len niekoľko hodín po policajnom zásahu.

Vláda schválila návrh na odvolanie obvineného riaditeľa Úradu inšpekčnej služby Adriána Sz. Návrh na odvolanie vláda predloží na prerokovanie Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre obranu a bezpečnosť. Ak výbor aspoň trojpätinovou väčšinou hlasov všetkých členov odporučí jeho odvolanie, vláda riaditeľa Úradu inšpekčnej služby z funkcie odvolá. Návrh na zasadnutie kabinetu predložil minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO)

"Dôvodom návrhu na odvolanie menovaného z funkcie je obvinenie vznesené voči riaditeľovi Úradu inšpekčnej služby vyšetrovateľom Národnej kriminálnej agentúry podľa Trestného poriadku 2. júna 2021 za pokračovací zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa, vo viacčinnom rovnorodom súbehu so zločinom prijímania úplatku,“ konštatuje návrh na odvolanie.

Podľa informácii TV JOJ sú so šéfom inšpekcie spoluobvinení bývalí vysokí policajní funkcionári, ktorí s políciou spolupracujú. A to Bernard Slobodník a Marian Kučerka.  "Bola zadržaná len jedna osoba. V danej veci sú však obvinené celkovo 3 osoby," skonštatoval Skladan.

Podľa potvrdených informácií, korupcia mala súvisieť s 20 tisícovou hotovosťou a drahou elektronikou, ktorú mal prijať.

Meno zástupcu na poste šéfa inšpekcie minister zatiaľ neprezradil

 Trestné stíhanie riaditeľa Úradu Inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR Adriána Sz. nemá vplyv na chod inštitúcie. Ako dnes po rokovaní vlády povedal minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO), ubezpečili ho o tom riaditelia jednotlivých odborov inšpekcie. Minister zároveň povedal, že vedením inšpekcie poverí dočasného šéfa a pokiaľ parlamentný brannobezpečnostný výbor odobrí odvolanie Adriána Szabóa, na jeho miesto bude vyhlásené výberové konanie.

"Aj ja sa potrebujem stretnúť s tým človekom a sa porozprávať. Keďže je to takto narýchlo, nechcem zatiaľ hovoriť, kto to je," povedal o prípadom dočasnom šéfovi inšpekcie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy