Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Modely vývoja nákazy koronavírusom: Toto predpokladajú prognózy pre Slovensko
Zdielať na

Modely vývoja nákazy koronavírusom: Toto predpokladajú prognózy pre Slovensko

SLOVENSKO / Tí najväčší optimisti si možno mysleli, že po dvojtýždennej karanténe sa život vráti do pôvodných koľají. Výsledky analýzy Inštitútu zdravotnej politiky však prinášajú oveľa pesimistickejšie predpovede. Pri najlepšom scenári vrchol nákazy dosiahneme až niekedy v polovici júna. Najlepší znamená zároveň aj z hľadiska času najdlhší. Podľa expertov si Slovensko takpovediac "kúpilo" čas na prípravu takých opatrení, aby zvládlo nápor pacientov. Tých by malo byť takmer 24-tisíc a celkovo nakazených viac ako pol milióna.

Experti inštitútu vypracovali tri možné scenáre vývoja nákazy, s tým, že Slovensko sa vydalo cestou scenára s tými najmiernejšími dopadmi na ľudské zdravie, najmä v súvislosti s opatreniami, ktoré vstúpili do praxe pred víkendom a počas pondelku. 

A tiež situácia v prípade opatrení prijatých v pondelok, ak by pokračovali aj naďalej. "Ten vrchol, kedy bude najväčšia prevalencia, sa posunul na 110 dní od tohto pondelka, kedy dosiahne 10% prevalenciu," priblížil Martin Smatana z Inštitútu zdravotnej politiky. Na druhej strane, ak by sme nerobili žiadne opatrenia, až 45% populácie by sa nakazilo do 25-ich dní. "Ak by pokračovali súčasné opatrenia, tak predpokladáme, že to číslo by bolo približne 20% v 60-ty deň," vysvetlil Smatana. 

Stručne povedané, bez opatrení vrchol začiatkom apríla a 2 milióny 350 tisíc nakazených, pri opatreniach z minulého týždňa vrchol koncom apríla a 1 milión 360 tisíc nakazených a pri najnovších opatreniach vrchol pred polovicou júna a niečo cez pol milióna nakazených. "S tým, že budeme mať 550 ventilátorov, ktorými sa môžeme postarať o pacientov, to je kapacita, ktorá najbližších 60 dní bude stačiť," zhodnotil Smatana. 

Horšou cestou sa neplánovane vybrali Taliani a Španieli. A napriek tomu, že zdravotníctvo mali v dobrej kondícii, systém skolaboval. "My sme blízko toho najlepšieho scenára, pri terajších opatreniach to vyzerá fajn," potvrdil Imrich Berta z Inštitútu zdravotnej politiky. Znamenalo by to zhruba 3 300 pacientov s intenzívnou starostlivosťou, čiže na dýchacích prístrojoch, 24 tisíc hospitalizovaných a viac ako 320 tisíc s príznakmi.

Všetko ale môže dopadnúť inak, do hry môže vstúpiť napríklad neznámy utajený prenášač alebo vývoj nového účinného lieku. Scenár sa bude pravidelne aktualizovať podľa vývoja situácie, vďaka nemu budú môcť viaceré inštitúcie plánovať. Týka sa to napríklad ministerstva financií, národnej banky či Rady pre rozpočtovú zodpovednosť.  

Relatívne skoré prijatie prísnejších opatrení vytvára šancu vývoj lepšie ovládať. "Doslova sme si kúpili čas," uviedol Smatana. Na druhej strane, tento model môže výrazne ublížiť našej ekonomike.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy