Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Spoveď Slovákov v zahraničí: Netušíme, či sa nám podarí dostať domov
Zdielať na

Spoveď Slovákov v zahraničí: Netušíme, či sa nám podarí dostať domov

Keď odchádzali zo Slovenska do zahraničia, mnohým ani len nenapadlo, že sa nebudú môcť vrátiť späť. Tisíce Slovákov uviazli v rôznych kútoch sveta a s pribúdajúcimi zatvorenými hranicami sa ich šance na skorý návrat zmenšujú.

Momentálne má približne 2000 Slovákov po celom svete jediné želanie - dostať sa domov na Slovensko.

"Naivne som si myslel, že sa dostanem za týždeň domov a v podstate pár dní po príchode sa tá situácia začala tak hrozne rýchlo meniť," vraví uviaznutý Slovák v Maroku Matúš. "Pokiaľ sa nám nepodarí dnes odtiaľ dostať, tak už neverím, že sa nám podarí," myslí si Slovák Jakub, ktorý je na Tenerife. 

"Momentálne to vyzerá tak, že pravdepodobne neodletíme," hovorí aj reportérka KRIMI Edita Hutková. 

Uviazol v Maroku

Podľa informácií TV JOJ aktuálne uviazlo v Maroku približne 55 ľudí. Matúš, ktorý tam priletel za priateľmi na začiatku minulého týždňa priznáva chybu. "Vyhodnotil som tú situáciu zle. Je to moja chyba a momentálne nesiem dôsledky," povedal. 

Hneď ako však zistil, že štáty začínajú zatvárať hranice a prijímajú mimoriadne krízové opatrenia kúpil postupne tri letenky na návrat domov. "Jedna bola na piatok, jedna na sobotu, jedna na nedeľu, všetky mi postupne zrušili," dodal Matúš. 

Odišli za prácou na Tenerife

V rovnakej situácii sa ocitli aj traja Slováci, ktorí ešte v novembri vycestovali za prácou na ostrov Tenerife. "Na infolinky sme sa nedovolali vôbec. Jedine, kde sme sa dovolali, bola slovenská ambasáda v Madride, kde nám dvihol španielsky hovoriaci človek a jeho jediná rada bola lámanou angličtinou, aby sme si kúpili letenky, na tie lety, ktoré sú vlastne zrušené," opisuje situáciu Jakub. 

Podobne je na tom aj 19 Slovákov zo stredného Slovenska, ktorí pred týždňom odleteli na dovolenku do Gruzínska. Mali letieť domov cez Budapešť, ale odmietli im nástup do lietadla. Ak sa im v utorok nepodarí dostať do Viedne, tak budú musieť zostať v Gruzínsku alebo Turecku."Okrem Turkov nikoho nepustíme na palubu a nerozumiem, prečo vám zabookovali let, keď sú teraz všetky lety zrušené," uviedla letecká spoločnosť. 

Pomôže ministerstvo? 

Ostatne rovnaký scenár hrozí všetkým Slovákom, ktorí v zahraničí uviazli. "Tým, že už sú tie komerčné lety vyčerpané, tak buď tu zostaneme pár týždňov, mesiacov alebo nám proste bude musieť pomôcť Ministerstvo zahraničných vecí SR, neviem," povedal Matúš. 

"Zastupiteľské úrady SR v zahraničí momentálne zbierajú informácie o občanoch SR, ktorí sa nachádzajú v zahraničí. Vzhľadom na vysoký počet záujemcov našich občanov vyzývame, aby sa v maximálnej možnej miere snažili priblížiť k SR. Z kapacitných dôvodov sa bude repatriácia riešiť podľa priorít, teda študenti, občania vyslaní do zahraničia z pracovných dôvodov, maloletí. Vzhľadom na vysoké počty bude až na malé výnimky repatriácia postavená na komerčnej báze v spolupráci so súkromnými dopravnými spoločnosťami," vyjadril sa hovorca ministerstva zahraničných vecí Juraj Tomaga. 

Redaktorka TV JOJ v zahraničí 

Redaktorka TV JOJ Edita Hutková, ktorá uviazla v Dominikánskej republike už pripúšťa aj možnosť, že sa domov tak skoro nedostane.

"Takže ideme asi hľadať nové ubytko a uvidíme v nedeľu. Pôjdeme na letisko a uvidíme, čo nám povie tá naša letecká spoločnosť," uviedla. Aj keď by možno pobyt v exotike niekto mohol považovať za predĺženú dovolenku, pre tých, čo tam uviazli to tak ani zďaleka nie je.

"Ja sa o seba nebojím, ja sa o seba postarám, ja som dospelý chlap. A keby som tu mal byť aj pol roka, tak mi to je viac menej jedno. Ale mám doma manželku a dve malé deti," vraví Jakub. 

"Možno to znie veľmi pekne, že sme uviazli v Dominikánskej republike, ale vzhľadom k tomu, čo riešime, vieme čo sa deje doma, bojíme sa aj o tých našich blízkych a nevieme kedy sa uvidíme," povedala Edita. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy