Polojasno
18°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Počas celoplošného testovania v Trenčíne odhalili testy viac ako 500 pozitívnych
Zdielať na

Počas celoplošného testovania v Trenčíne odhalili testy viac ako 500 pozitívnych

TRENČÍN / Počas víkendu pred Vianocami sa v Trenčíne uskutočnilo celoplošné testovanie. Otestovať sa antigénovým testom sa prišlo cez 21 tisíc ľudí. Pozitívny výsledok malo viac ako 500 z nich.

V Trenčíne otestovali 21 660 ľudí, z ktorých 560 malo pozitívny výsledok antigénového testu na ochorenie COVID-19. Miera pozitivity je tak 2,59%. Informoval o tom primátor mesta, Richard Rybníček. 

Na základe aktuálnej epidemiologickej situácie v regióne sa Trenčianska samospráva rozhodla zorganizovať dobrovoľné celoplošné testovanie. Primátor avizoval, že ak sa príde nechať otestovať viac ako 10-tisíc ľudí, bude to považovať za veľké víťazstvo. "Myslím, že viac ako 21-tisícová účasť je veľmi pekné číslo s ohľadom na to, že to bolo dobrovoľné testovanie a ľudia si prišli nechať preveriť, či sú zdraví, alebo chorí. Od Trenčanov je to zároveň veľký prejav solidarity a vzájomnej pomoci, na čo som ako primátor hrdý," poznamenal Rybníček.

Výsledky testovania ukazujú, že epidemiologická situácia v Trenčíne je podstatne horšia ako pri dvoch novembrových testovaniach, keď bolo spolu odhalených 534 pozitívnych prípadov. "Verím, že sa nám testovaním podarilo odchytiť toľko ľudí, že minimálne o týždeň či o dva sa situácia začne zlepšovať a prispeje k tomu aj znížená mobilita počas nasledujúceho obdobia," uviedol trenčiansky primátor.

​Rybníček zároveň potvrdil, že proces celoplošného testovania dokončia v utorok 22. decembra. "Po dohode s biochemikom Pavlom Čekanom pretestujeme PCR testami všetkých pozitívne testovaných z víkendového testovania, ktorí nebudú mať žiadne príznaky. Umožníme im tak sa presvedčiť, či sa u nich neprejavila falošná pozitivita, a v prípade, že to tak bude, môžu mať krajšie Vianoce a v ďalšom období sa ako negatívne testovaní môžu zaradiť do vakcinačného programu," dodal Rybníček.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy