Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Otázka potreby zatvárania škôl má rozdielne odpovede. Komora učiteľov je za, minister školstva proti
Zdielať na

Otázka potreby zatvárania škôl má rozdielne odpovede. Komora učiteľov je za, minister školstva proti

BRATISLAVA / Vyučovanie na školách pre šírenie koronavírusu už obmedzila takmer tretina okresov a pridávajú sa ďalšie. Minister školstva je aj naďalej proti plošnému zatváraniu škôl. Či by teda mali zostať otvorené alebo radšej nie sme sa opýtali viacerých odborníkov.

"Momentálne máme nahlásených z RUVZ 11 okresov kde už prerušili výučbu ale v priebehu dnešného by to malo byť ešte ďalších 5 až 7 okresov," povedal minister školstva Branislav Gröhling. 

Hygienici postupne zatvárajú školy 

Týždeň ešte ani neskončil a dnes už je jasné, že ich bude oveľa viac. Regionálni hygienici nariadili zatvoriť 2. stupeň základných škôl a stredné školy v celom Bratislavskom kraji a okresoch Prievidza a Partizánske. No a najnovšie aj Kysucké Nové Mesto, Bardejov a Gelnica. Od pondelka sa tak z domu budú učiť žiaci z 27 zo 79 okresov.

"Tá situácia na školách je už neúnosná. To neustále prichádzanie a odchádzanie žiakov do karantény, stále viac chorých kolegov, už nemá kto suplovať. Je to naozaj neúnosné. A my sme jednoznačne za to aby sme rešpektovali odborníkov," uviedol predseda Slovenskej komory učiteľov Vladimír Crmoman. 

Názory sa líšia

Názory odborníkov v tejto veci nie sú jednotné. Konzílium navrhovalo zatvorenie škôl už v polovici novembra, plošne a na 7 dní. "My sme boli za to pred dvomi týždňami vtedy by to malo efekt. A to z dôvodu zníženia mobility a obmedzenia šírenia nákazy. V súčasnosti keď sa už situácia zhoršuje, plne podporujem rozhodnutia RÚVZ," povedala epidemiologička Zuzana Krištúfková. 

Podľa matematika Richarda Kollára, by sa však mala prehodnotiť metodika, na základe ktorej sa hygienik rozhodne školu, či rovno celý okres zavrieť. 

"Bolo by dobré vyhodnocovať školy z hľadiska toho koľko žiakov a učiteľov je už zaočkovaných alebo prekonalo ochorenie. Zrejme práve v BA bude množstvo takých tried alebo škôl kde už to je 90 alebo 100%. Práve tam by sme mali postupovať individuálne a na týchto miesta povoliť výučbu. Plošné zatváranie škôl by malo byť tým posledným krokom, keď už nemáme žiadne iné možnosti," uviedol matematik Richard Kollár. 

"Takisto si myslím, že deti, ktoré sú zaočkované by mali do školy chodiť. Máme také triedy, kde je zaočkovaných 80 - 90% detí a nevidím žiaden dôvod na to aby zostávali na dištančnom vyučovaní," povedala pediatrička Kristína Visolajská. 

Detská psychika je ovplyvňovaná pandémiou 

Psychológovia z OZ IPčko uskutočnili od začiatku pandémie viac ako 110-tisíc kontaktov pomoci a z toho takmer 40% tvorili mladí ľudia do 18 rokov.

"Boli o pocitoch osamelosti a strachu 18,5%, o myšlienkach na ukončenie života 12%, o sebapoškodzovaní 12%, ktoré v dôsledku pandémie, locdownu a zatvorených škôl stúplo práve v skupine mladých ľudí. Ak to vyzerá tak, že náročnosť pandemickej situácie nedovolí aby boli školy pre deti a mladých ľudí otvorené, prosíme o posilnenie služieb pomoci. Zatvorte školy ako posledné a prosím otvorte ich ako prvé," uviedol psychológ Marek Madro. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy