Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Miro odpadol vyčerpaný čakaním na odvoz do karanténneho centra. Na čerpacej stanici strávil 16 hodín
Zdielať na

Miro odpadol vyčerpaný čakaním na odvoz do karanténneho centra. Na čerpacej stanici strávil 16 hodín

BRATISLAVA / Chcel ísť do dobrovoľnej karantény, aby neohrozil rodinu, ale zažil peklo. Cesta domov na Slovensko sa Mirovi zmenila na boj o prežitie. Viac ako 16 hodín čakal v zime a vetre na pokraji síl na to, aby ho kompetentní prišli zobrať a odviezli do karantény v Gabčíkove. Medzitým od vyčerpania odpadol.

Miro sa rozhodol vrátiť na Slovensko z Nemecka, kde pracoval. Do rodnej Hnúšte sa vrátiť nemohol. Má chorú rodinu a nechcel ju vystaviť možnému riziku nákazy novým koronavírusom. Rozhodol sa preto ísť do dobrovoľnej karantény. Dostať sa do nej, ale bol obrovský problém.

S kompetentými sa údajne telefonicky snažil vyriešiť svoju situáciu a presun do Gabčíkova, kde ho mali umiestniť do karantény.  V rakúskom Kittsee okolo siedmej večer v utorok vystúpil z vlaku. Odtiaľ prešiel po vlasntných s 5 plnými kuframi a batohom až na Slovenské hranice. Podľa jeho slov riešenie neprichádzalo a rozhodol sa ísť ďalej. V zlom počasí prešiel kilometre cez polia až k čerpacej stanici. Mladík sa na parkovisku nachádzal ešte aj dnes ráno. Prbilížiť sme sa k nemu nemohli. Podarilo sa nám s ním spojiť telefonicky.

Od vyčerpania odpadol

"Oni ma tam zaregistrovali do tej karantény. Tam bolo pridelené aj číslo pre prípad, že by som sa tam nevedel dostať. Mal som sa tam dostať svojpomocne.  Hodinku potom mi volali, že našli pre nás odvoz, že mám počkať, že sa so mnou skontaktuje šofér. Potom mi telefonovali, že ten odvoz sa ruší. Ja som nemal síl to už potom riešiť bol som unavený a vyčerpaný," opísal situáciu Miroslav. 


Miroslav okolo pol druhej nadránom od vyčerpania odpadol a zamestnanci pumpy ho našli ležať premrznutého v tráve. Do príchodu záchranárov ho ratovali, dali mu najesť aj napiť. "Bolo to miestami také, že som sa rúcal, strácal nádej. Myšlienky boli kadejaké," opísal svoje pocity Miro. 

"K mužovi sme vyslali záchranárov, ktorí mu pomohli a zostali na mieste, kým sa mu nezlepšil zdravotný stav. Nebol potrebný jeho prevoz do nemocnice. Ešte chcem zdvôrazniť, že úlohou záchrannej služby je zachraňovať pacientov a nie prevážať ľudí do karanténnych zariadení," informovala hovorkyňa záchranárov Alena Krčová. 

Pomáhali mu aj kamionisti 

Mladík nadránom strávil v sanitke asi tri hodiny. Potom od zhruba 8:00 ráno sa opäť ocitol vonku na parkovisku, kde čakal na správu, že jeho situácia sa podarila vyriešiť a má zabezpečný presun do karanténneho zariadenia. Miro na lavičke strávil dlhé hodiny v zime, chlade a silnom vetre. Kamionisti mu nosili jedlo, pitie ale aj teplé veci.

"Mal som aj teplý čaj, chodili sa pýtať či niečo potrebujem. Tuto pán kamionista mi dal kartóny pod nohy pod zadok, mám na sebe trojo rukavíc. Dúfam, že zachvílu tu bude autobus a pojdem do karantény, ako to bolo medializované, ako sa to má robiť. Ja som išiel podĺa postupu ako mi bolo povedané," pokračoval Miro. 


Po Mirsolava prišiel autobus po viac ako 16-hodinách a odvezie ho aj s jeho vecami do karantény v Gabčíkove, kde strávi najbližšie dva týždne. U kompetentých sme zisťovali, ako je vôbec možné, že človek, ktorý sa vráti zo zahraničia na Slovensko a chce ísť dobrovoľne do karantény, strávi 16 hodín v takýcho katastrofálnych podmienkach. Navyše keď si nevie zabezpečiť dopravu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy