Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Slovákov po príchode zo zahraničia čakali nepríjemné zážitky
Zdielať na

Slovákov po príchode zo zahraničia čakali nepríjemné zážitky

SLOVENSKO / Čo Slovák to príbeh. Takto zjednodušene by sme mohli nazvať momentálne návraty našincov, ktorí utekajú pred koronavírusom. Na Slovensko smerujú v rámci vlastných možností, alebo s pomocou štátu, ktorý ich automaticky umiestňuje do povinnej karantény. Nie všetci však majú to šťastie, že sa teraz môžu dostať domov.

Cesta nad Liptovskou osadou neďaleko Ružomberka. Na korbe vojenského nákladiaku sa vezie časť slovákov, ktorí už majú za sebou priam nekonečnú, cestu zo španielskej metropoly. Pod kopec, na ktorom sa nachádza ich karanténne ubytovanie, asi šesťdesiat slovákov priviezol autobus. Ten sa pre sneh a ľad na prudkom stúpaní nemoho dostať hore. Na rad prišla vojenská technika. Tu sa však začali problémy.

"Oni neboli pripravení. Oni vedeli dva dni o nás, že máme prísť a oni v danej situácii o siedmej ráno, že či im sedia reťaze, snežné reťaze. Preto nás tam nechali 5 hodín stáť."  opisuje repatriovaná slovenka Stela Švecová.


Mladé slovenky sú na jednej strane vďačné že sa mohli na Slovensko dostať. Na druhej strane zase hovoria o mimoriadne nepríjemnom zážitku. Po dlhej ceste ich sprevádzajúci policajti nechali v zatvorenom autobuse dlhé hodiny. Bez možnosti vystúpiť, bez jedla ale najmä informácií o tom, čo s nimi ďalej bude. "Keď sa ma opýtajú na príznaky, tak poviem, že som blízko psychického zrútenia." opísala situáciu jedna z repatriovaných Sloveniek.
"Tí policajti tam pomaly šahali na zbrane. Nám sa vyhrážali. No vyhrážali. Tak sa vtipne zasmiali, že keby ste vyšli vonku tak by ste ďaleko neušli a pohladkal si zbraň. To čo je za prístup? To je morálka." dodala. "My nečakáme červené koberce, že sa budú rozprestierať pre nás, lebo sme sem prišli z Madridu. Ale aspoň tá štipka ľudskosti keby sa prejavila, tak by sme si to vážili." Na daný incident reagoval aj minister obrany Jaro Naď: "Verím, že postupne nájdeme cestu aby obidve strany boli spokojné veď predsa ide nám všetkým o to isté aby sme spoločne dokázali bojovať proti koronavírusu a aby sme vedeli my ako rezort obrany pomáhať"


Zatiaľ čo niektorí Slováci sú po peripetiach konečne na domácej pôde, iní však na svoju repatriáciu ešte čakajú. Tak ako štvorica mladých sloveniek uväznených v rakúskom lyžiarskom stredisku. "Trinásteho marca sme dostali výpovede s tým, že nám to bolo oznámené len tak mimochodom. A momentálne sme v karanténe." povedala Nikola Štellerová. Nachádzajú sa však v zúfalej situácii. Domácim sú zdá sa na obtiaž. Hrozí im dokonca, že ich z ubytovania vyhodí na ulicu. "Nám bolo povedané, že je hrozne veľa Slovákov, ktorí žiadajú o tie autobusy a nevedia nám zaručiť, že dostaneme vôbec miesto v takom autobuse." dodala.

K situácií sa vyjadril aj štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus: "V momente, keď vieme o nejakých kapacitách, či už slovenských, alebo našich partnerských krajín, najmä Českých, Maďarských, Rakúskych, tak ich okamžite informujeme o takejto možnosti a snažíme sa ich dostať na Slovensko."
Napriek tomu, že už asi polovica Slovákov, z tých čo o to požiadali sú už doma, prepravné kapacity sú stále obmedzené. A s pribúdajúcim časom sa situácia môže už iba zhoršovať. Pre všetkých je tu však upozornenie."My v prvom rade vyzývame našich občanov, aby už necestovali, pretože v takom prípade im už nie sme schopní garantovať repatriáciu." povedal Klus.

Na Slovensko pristáli lietadlá s ochrannými pomôckami.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy