Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Krompachy si zobrali príklad z Talianska. Prijali špeciálne opatrenie, aby zastavili šírenie koronavírusu
Zdielať na

Krompachy si zobrali príklad z Talianska. Prijali špeciálne opatrenie, aby zastavili šírenie koronavírusu

KROMPACHY / Mesto Krompachy sa pustili do čistenia mesta, aby zastavili šírenie koronavírusu. Vozidlo na polievanie zelene má nové využitie. Do cisternovej nádrže naliali dezinfekčný prostriedok s vodou. Aj v tomto prípade platí, za všetkým hľadaj ženu

"Prejdem tie najnutnejšie, čo sú miesta. Kde najviac ľudí chodí a potom sa dávajú tie odľahlejšie," vysvetlil Miroslav Seman, strojník, vodič Ekover Krompachy. Strojník má k dispozícii 2000 litrovú nádrž, ktorá mu vystačí na niekoľko hodín. Na takéto čistenie nepoužívajú vodu z rieky, dezinfekciu zmiešavajú s pitnou vodou. "Kontajnery sa dezinfikujú, lebo tam je najväčší styk človeka, musí otvárať tie kryty. Sa to všetko dezinfikuje, aby sa tomu dajak predchádzalo," poznamenal Seman. 


Inšpiráciou primátorke bolo Taliansko. Keď videla zábery ako tam dezinfikujú ulice, ihneď jej bolo zrejmé, že toto potrebujú aj v Krompachoch. "Chodia niektorí ľudia bez rúšok po meste, fajčia a ohorky odhodia na chodník. Alebo si odpľujú. Verím, že aj toto pomôže k tomu, aby sa tá nákaza nešírila. Úrad vedie žena, primátorkou je žena a viem, že my ženy sme trošku viac zaťažené na čistotu," vyjadrila sa primátorka Iveta Rušinová. 

Hygienici akékoľvek kroky samospráv v boji so šírením vírusu vítajú. No aj to má jedno "ale". Musia dodržiavať pravidlá. "Uvítavame možnosť, ak samospráva si tieto kroky dohodne s firmou, ktorá má na to oprávnenie, a ktorá vie akým spôsobom použiť dezinekčný prostriedok, na aké priestory, na aké plochy," vyjadrila regionálna hygienička RÚVZ SNV. Aj preto mesto opatrne narába so silou koncentrátu. Do vody primiešavajú rovnakú dezinfekciu aká sa používa na pitnú vodu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy