Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
V obchode, nemocnici či v podniku. Aj na týchto miestach vám zmerajú teplotu
Zdielať na

V obchode, nemocnici či v podniku. Aj na týchto miestach vám zmerajú teplotu

SLOVENSKO / Meranie teplôt ľuďom vstupujúcim do obchodov, nemocníc či podnikov je jedným z opatrení vlády v boji proti šíreniu koronavírusu. Niektorí sa sťažujú, že teplomery nevedia pozháňať. Iní na tento pokyn vlády nečakali a teploty zamestnnacom merajú už viac ako týždeň.

V miestnom obchode v Michalovciach merajú zákazníkom teplotu už od pondelka. Robia tak dobrovoľne, bez akéhokoľvek príkazu. Jedným z príkladov je aj majiteľ malého obchodu Jaroslav Činčár: "Normálne, niektorí sami chcú, aby sme im zmerali teplotu. Nemáme s tým problém." V stávke je nielen zdravie zákazníkov ale aj bezpečnosť personálu. V malých potravinách totiž za pultom predáva najmä majiteľ. Ak by sa nakazil, predajňa zrejme skrachuje, pretože ho nemá kto nahradiť. "To nie sú bohvieaké náklady pre firmu, treba merať teplotu každému." dodal.

Aj pekári, ktorí majú pri pekárni obchodík, tak budú musieť merať teplotu už nielen pri peciach, ale aj pri vchodových dverách."To budem stáť vo dverách a každému cinknem na hlavu a teplomery ani nedostať, takže neviem, čím budem merať tú teplotu." opísala predavčka komárňanskej pekárne. Opatrenie vlády väčšina majiteľov obchodov vníma ako potrebnú nevyhnutnosť, problém je ale s počtom zamestnancov  a nedostatkom teplomerov."Ja osobne veľmi oceňujem ... že sa snažia vzdialiť túto epidémiu, ale od rána zháňam kontaktné teplomery a nikde." komentoval majiteľ potravín Zoltán Kollár. Nie sú v lekárňach, ani na internete, tam majú 10 dňové dodacie lehoty. Popasovať sa tak musia aj malí predajcovia. Jedným z nich je Peter Igar "Mám len jednu predavačku plus ja som tu ešte, neviem jak to urobím."


Na situáciu zareagoval predseda parlamentu Boris Kollár: "Pravdepodobne budeme musieť zvýšiť stav zamestnancov, neviem zatiaľ, do pondelka si to premyslím, že ako to spravím." Obavy majú aj z toho, či zákazníci s teplotou budú rešpektovať zákaz vstupu do predajne.

Na problémy spojené s meraním teploty však upozorňujú nielen majitelia malých obchodov, ale aj Aliancia moderného obchodu. Aj veľké obchodné reťazce riešia odkiaľ majú na to vziať ľudí a ako pre nich zabezpečiť ochranné odevy. "Aj keby sme vyčlenili viacerých zamestnancov, ktorí by to vykonávali, tak by sa vytvárali veľmi dlhé rady pred obchodmi, tam musí poskytnúť súčinosť polícia lebo ozbrojené sily SR. Rovnako ešte jednu vec, ktorú vidíme: čo má obchodník spraviť s človekom, ktorému namerá teplotu?" povedal predseda Aliancie moderného obchodu Martin Krajčovič.



Úrad verejného zdravotníctva totiž zaiaľ nevydal presné pokyny. Tie oznámi, podľa našich informácií až počas najbližších dní. No zdá sa, že narazí aj na ďalší problém, ktorý sa objavil a ktorí spomínajú tak malí ako aj veľká prevádzkovatelia obchodov. "Nie sú dostupné teplomery nikde na trhu. Naši členovia už niekoľko týždňov zháňajú tieto teplomery." dodal Krajčovič.Premiér Matovič však vidí cestu v ľuďoch: "Dostal som už včera viaceré podnety, potom možno budeme musieť túto cestu nahradiť niečim iným. Stále si myslím, že najskôr by sme mali  skúsiť to dosiahnúť a z domácností si tie teplomery zobrať a merať." 

Teplomery pre mestské podniky zakúpil aj magustrát mesta Bratislavy. A podľa našich informácií ako prví ich začali používať v dopavnom podniku.Ten si teplomery aj dokúpil. Teplota sa meria u ľudí zame, ktorí prichádzajú do práce už od 12. marca. Ak dosiahne 37,5 stupňa Celzia, robí sa po 15 minútach ešte jedno meranie. V prípade ak by vodič prišiel do práce so zvýšenou teplotou nebude mu možné umožniť nástup do služby.

Za posledných 24 hodín pribudlo dvanásť nových nakazených.

Najčítanejšie správy