Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Na Slovensku je vyhlásený lockdown už týždeň. Takto je na tom váš okres
Zdielať na

Na Slovensku je vyhlásený lockdown už týždeň. Takto je na tom váš okres

Archívne video Archívna reportáž

BRATISLAVA / Počas vyhláseného lockdownu je Covid automat vypnutý. Aj napriek tomu regionálni hygienici vydali stanovisko k aktuálnej situácii, a kde by sa jednotlivé okresy nachádzali.

Covid automat je pozastavený, aj napriek tomu Inštitút zdravotníckych analýz vypracoval aktuálnu epidemickú situáciu z regionálnych úradov verejného zdravotníctva v jednotlivých okresoch. V tomto týždni na základe pribúdajúcich pozitívnych prípadov a počtu hospitalizovaných v čiernej farbe nachádza 55 okresov a iba Bratislava I.-V. spolu s Dunajskou Stredou sú v červenej farbe. Vo väčšine okresov hlásia najväčší prírastok počtu pozitívnych medzi deťmi a v školských zariadeniach.

Inštitút zdravotníckych analýz

  • RÚVZ Banská Bystrica

Aj napriek tomu, že v Banskej Bystrici dosiahli požadovanú podmienku Covid automatu - zaočkovanosť ľudí nad 50 rokov 65 % v okrese Banská Bystrica neevidujú pokles prípadov, naopak stále viac prípadov pozitívnych na ochorenie Covid-19 pribúda. Okrem toho v nemocniciach hlásia každý deň nových pacientov. Z toho dôvodu sa nachádza Banská Bystrica aj naďalej v čiernej farbe.
V okrese Brezno tiež pribúdajú počty hospitalizovaných a nových prípadov, preto ostáva v čiernej farbe.  Zaočkovanosť osôb starších ako 50 rokov zatiaľ nedosiahla 65% (BR - 55,3%), preto priraďujeme okresu BR číslo 5, čím spadá okres v 49. kal. t. do čiernej fázy

  • RÚVZ Bardejov

Situácia v okrese Bardejov sa nezlepšuje v porovnaní s minulým týždňom. Cca 28% prípadov je práve u školou povinných detí. Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Bardejove informoval aj o maximálnom naplnení kapacít nemocnice v Bardejove. V minulom týždni v okrese podľahlo ochoreniu Covid-19 osem ľudí. 

  • RÚVZ Bojnice

V Bojniciach aj v Prievidzi majú nízke percento zaočkovaných. Aj kvôli tomu je tu naďalej rast pozitívnych prípadov. Až 35 % prípadov za 7 dní tvoria mladiství do 18 rokov. Podľa RÚVZ Bojnice už hlásia pozitivitu v domove sociálnych služieb, ale nakoľko je tam dobrá zaočkovanosť väčšina klientov má mierny priebeh a ochorenie zvláda.

  • RÚVZ Čadca

V okresoch Čadca a Kysucké Nové Mesto v porovnaní s predchádzajúcim týždňov odhalili testy viac prípadov. Najviac prípadov bolo vo vekovej kategórii 10-19 rokov. V produktívnom veku výskyt pozitívnych prípadov prevažoval vo veku 35-44 ročných a 45-54 ročných osôb. Na základe uvedeného je zvolaná bezpečnostná rada okresov s prejednaním opatrení súvisiacich s prevádzkovaním školských zariadení s návrhom nariadiť obmedzenie výchovno-vzdelávacieho procesu na II. stupni ZŠ a na SŠ

  • RÚVZ Dunajská Streda

Okres Dunajská Streda je po uplatnení obidvoch žolíkov daných zaočkovanosťou osôb nad 50 rokov zaradená do 1. stupňa ohrozenia – farba červená. V okrese pokračuje zhoršenie epidemiologickej situácie, evidujeme nárast v počte pozitívne testovaných n osôb na ochorenie COVID –19 oproti predchádzajúcemu týždňu.

  • RÚVZ Humenné

V okresoch Humenné a Medzilaborce evidujú mierny pokles v počte potvrdených prípadov ochorenia Covid-19. Naopak, v okrese Snina bol vyšší počet prípadov oproti predchádzajúcemu týždňu. 

  • RÚVZ Levice

Najväčšie šírenie ochorenia naďalej evidujeme na školách a následne v rodinách, v menšej miere pracoviská a sporadicky príchod zo zahraničia. V 47. kal. týždni sme evidovali naďalej nárast počtu pozit. prípadov oproti predchádzajúcemu týždňu, boli vykonané 2 skupinové RT-PCT testovania tímom MZ SR v azylovom dome a v marginalizovanej skupine.

  • RÚVZ Liptovský Mikuláš

Situácia v okrese je podobná ako za minulý kalendárny týždeň. Najväčším identifikovaným ohniskom v obidvoch okresoch zostávajú školské kolektívy. V minulom týždni bolo kvôli pozitivite zamestnancov alebo detí zavretých 14 tried v materských školách, dve materské školy úplne zatvorené. K 25.11.21 Liptovská nemocnica s poliklinikou v LM hlásila celkovo 26 osôb hospitalizovaných v súvislosti s COVID -19, Ústredná vojenská nemocnica v Ružomberku 39 osôb. 

  • RÚVZ Martin

Situácia v okresoch Martin a Turčianske Teplice je stabilne zlá, čo sa týka počtu nových prípadov ochorenia COVID-19. Situácia v UNM, čo sa týka obsadenosti COVID lôžok sa zhoršuje. Čo sa týka školských a predškolských zariadení, zatiaľ sme situáciu zvládli. Vzhľadom ku veľkému počtu prípadov testujeme len deti pozitívne testované samotestom, alebo s klinickými príznakmi. Včasným zatváraním tried a škôl sa situácia prechodne v predškolských a školských zariadeniach zlepšila, ale zhoršila sa situácia vo firmách, kde nám stúpajú počty pozitívne testovaných rodičov detí a následne ďalších pracovníkov reťazovým šírením ochorenia COVID-19. 

  • RÚVZ Nové Zámky

V rámci epidemiologickej situácie v okrese sme zaznamenali ďalší mierny nárast počtu ochorení na COVID-19, so zvýšením úrovne 7 dňovej váženej incidencie. Predovšetkým sa jedná o menšie lokálne ohniská výskytu nákazy, ktoré majú rodinný charakter prenosu infekcie, so zánosom infekcie z kolektívnych zariadení do rodín primárne neočkovaných obyvateľov. Úroveň zaočkovanosti obyvateľov okresu i napriek zvýšenému záujmu o očkovanie dosahuje u kompletne zaočkovaných obyvateľov 45%, a v populácii nad 65 rokov 62,7%, čo stále považujeme za neuspokojivé. Nemocničné kapacity poukazujú na nadstav, nakoľko na reprofilizovaných oddeleniach sú pacienti i na prístelkách. Z 15 deklarovaných miest je hospitalizovaných 13 pacientov z toho 11 na umelej pľúcnej ventilácii. V kolektívnych zariadeniach ZSS sme nezaznamenali v súčasnom období epidemický výskyt nákazy, väčšina ich klientov sú očkovaní

  • RÚVZ Rimavská Sobota

Situácia v okrese Rimavská Sobota sa zhoršuje, počet pozitívnych prípadov rastie, situácia v školách sa nezlepšuje, pribúda počet uzatvorených tried, cez 200 tried vo viac ako 50 školských zariadeniach. V okrese Revúca je situácia lepšia, čo je ale pravdepodobne kvôli nízkemu počtu testovaných osôb. V súvislosti so zhoršenou epidemickou situáciou v školských a predškolských zariadeniach zasadala dňa 25.11.2021 regionálna protiepidemická komisia okresu Rožňava, ktorá jednohlasne odsúhlasila uzatvorenie druhého stupňa základných škôl a stredných škôl. Situácia v NsP Rožňava je posledné 3 týždne vyrovnaná, obsadenosť lôžok je 70-80%. Podľa vyjadrenia riaditeľa nemocnice situáciu zatiaľ zvládajú ( evidovaných bolo 28 prípadov COVID-19 u osôb nad 65 rokov ). V prípade, ak by sa situácia zhoršila je regionálna protiepidemická komisia pripravená okamžite zasiahnuť a opatrenia sprísniť.

  • RÚVZ Spišská Nová Ves

V okresoch Spišská Nová Ves a Gelnica sa za posledný týždeň epidemiologická situácia zásadne nemení, počty pozitívnych prípadov sú na približne rovnakých číslach ako za predchádzajúci týždeň, šírenie je komunitné, na školách, následne v rodinách. Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť je vo vekovej kategórii 10-19 ročných a 35-54 ročných. 

  • RÚVZ Stará Ľubovňa

V okrese Stará Ľubovňa došlo k poklesu nových prípadov z 434 na 384. Naďalej sú vyššie počty pozitívnych prípadov žiakov (142 detí do 18 rokov veku; 36,99 %, teda nárast o 1,7 % oproti minulému 46. kalendárnemu týždňu) a zamestnancov v zariadení pre deti a mládež s následným šírením ochorenia COVID-19 v rodinách. V rámci hospitalizácie v Ľubovnianskej nemocnici, k 29.11.2021, evidujeme 32 hospitalizovaných pacientov, z toho sú 2 deti a 4 pacienti na umelej pľúcnej ventilácii, čo je rovnaká situácia ako predchádzajúci týždeň. Zaočkovanosť okresu Stará Ľubovňa za týždeň mierne narástla na úrovni zaočkovanosti jednou dávkou z 39,0 % na 40,0 %, zaočkovanosť nad 50 rokov (z 59,8 % na 60,0 %) a plná zaočovanosť (36 %) sa nemení. 

  • RÚVZ Svidník

V oboch okresoch Svidník aj Stropkov zaznamenali mierny pokles pozitívnych prípadov v porovnaní s minulým týždňom. Zaznamenávame ale nárast počtu uzavretých tried na základných a stredných školách v oboch okresoch.

  • RÚVZ Topoľčany

V týždni od 22.11. do 28.11.2021 vykazovali spolu 969 ochorení, z toho 776 potvrdených PCR testom a 193 Ag testom. Momentálne je v nemocnici hospitalizovaných 40 pacientov – 33 na covidových oddeleniach a 7 na Covid oddelení anesteziológie a intenzívnej medicíny,  z toho 27 na kyslíkovej liečbe, 7 na JIS a 6 na UPV. 

  • RÚVZ Trenčín

Vo všetkých 4 dozorovaných okresoch nárast počtu prípadov vo všetkých vekových kategóriách, najvyššia vekovo špecifická chorobnosť vo vekovej skupine 10-14, potom 15-19, následne 5-9 roční, potom je to skupina „rodičov“ 35-44 a 45-54.  Skupina do 18 rokov predstavuje podľa okresov od 20 do 26% z celkového počtu prípadov. V regióne sú uzatvorené: 4 MŠ, 2 ZŠ, 0 SŠ, vydané sú opatrenia o prerušení prezenčnej výučby pre nasledovné počty tried: 25 MŠ, 113 ZŠ, 64 SŠ. 

  • RÚVZ Trnava

V okresoch Trnava, Piešťany a Hlohovec za posledné 3 týždne sa celková chorobnosť zdvojnásobila. Za posledné 4 týždne je najvyššia vekovo-špecifická chorobnosť na COVID-19 v okresoch Trnava, Piešťany a Hlohovec vo vekovej skupine 10-14 ročných detí a 15-19 ročných osôb. V okresoch Trnava, Piešťany a Hlohovec bolo v karanténe 139 tried na ZŠ a 42 tried na SŠ. Za posledné tri týždne vzrástol počet tried na ZŠ, ktoré sú v karanténe o 190 % a počet tried na SŠ, ktoré sú v karanténe o 50 %. V porovnaní s minulým týždňom počet hospitalizovaných pacientov vzrástol o 31%.

  • RÚVZ Veľký Krtíš

Za minulý týždeň je karantenizovaných v školách 26 tried, je to zlepšenie situácie naproti predchádzajúcemu týždňu, kedy bolo v karanténe až 70 tried. Nemocničné kapacity: plne obsadené-4 ventilované lôžka, na COVID odd. je aktuálne 8 pacientov. Pracovníci v DSS-1 pozitívny prípad.

  • RÚVZ Vranov nad Topľou

V okrese Vranov nad Topľou denne evidujú 120 - 170 prípadov ochorenia. Od začiatku mesiaca november zaznamenali dokopy 3 468 pozitívnych prípadov, z toho 951 vo vekových kategóriách od 1 do 19 rokov veku (vo vekových kategóriách 35 – 54 bolo 1 146 pozitívnych prípadov, jedná sa prevažne o rodičov týchto pozitívnych deti). Z toho dôvodu, RÚVZ so sídlom vo Vranove nad Topľou po konzultácii s Okresným krízovým štábom vydal dňa 26.11.2021 vyhlášku, ktorou sa zakazuje prezenčné vyučovanie pre 2. stupeň základných škôl, gymnázií, stredných odborných škôl. Pre 1. stupeň základných škôl a materské školy v okrese Vranov nad Topľou boli vydané zákazy prevádzky tam, kde chorobnosť presahovala nad 25%. Jedná sa o 25 základných škôl a 50 materských škôl. V zariadeniach pre seniorov sme v mesiaci november u klientov nezaznamenali žiadny prípad ochorenia na COVID-19. Hospitalizovaných na covid oddelení Vranovskej nemocnice je aktuálne 41 pacientov, z toho sú 4 na ÚPV.

  • RÚVZ Žiar nad Hronom

Okrem uzavretých šiestich stredných škôl je situácia na ostatných školách (SŠ a ZŠ) viac menej stabilizovaná, nemocnica na vyhradených covidových lôžkach obsadená na 100%, 5 sú na umelej pľúcnej ventilácii.

  • RÚVZ Žilina

Situácia v okresoch Žilina a Bytča sa neustále zhoršuje. Počet nových PCR prípadov za posledné dva týždne stúpol z 2375 na 2795 v okrese Žilina, v okrese Bytča mierne klesol z 344 na 338 prípadov. Zhoršuje sa situácia v školách. V okresoch Žilina a Bytča je v karanténe 162 tried.  Od tohto týždňa RUVZ pristúpil k zmene aplikovania karanténnych opatrení v tom, že v odôvodnených prípadov RUVZ uzatvára rozhodnutím školy ako celok. K 29.11.2021 bolo rozhodnutím regionálneho hygienika uzavretých 14 školských zariadení.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy