Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Pätnásťročný študent zastrelil na strednej škole v Michigane troch žiakov, ďalší utrpeli zranenia
Zdielať na

Pätnásťročný študent zastrelil na strednej škole v Michigane troch žiakov, ďalší utrpeli zranenia

MICHIGAN / Pri streleckom útoku na strednej škole v americkom štáte Michigan prišli o život traja študenti a ďalších osem ľudí utrpelo zranenia. Oznámila to miestna polícia, ktorá ako páchateľa označila pätnásťročného študenta. Mladík je vo väzbe, uviedol podľa agentúry AP zástupca šerifa okresu Oakland Mike McCabe.

​Dejiskom násilia bola škola Oxford High School v obci Oxford asi 70 kilometrov severne od mesta Detroit. Strážnici dostali informáciu o prebiehajúcej streľbe tesne pred 13:00 miestneho času.

Údajného strelca polícia zatkla priamo v škole

Podľa informácií polície 15-ročný mladík zaútočil otcovou poloautomatickou zbraňou. Úrad šerifa informoval, že útok sa zdal byť činom jednotlivca.

"Strážnici ho konfrontovali, mal pri sebe zbraň, vzali ho do väzby," popísal McCabe zásah na tlačovej konferencii. Študent podľa neho vypálil asi 15 až 20 striel, zatknutiu sa nebránil. "Celé to trvalo päť minút," dodal McCabe.

Pri útoku zomrel šestnásťročný chlapec a dve dievčatá vo veku 14 a 17 rokov

Medzi zranenými je jeden učiteľ, dvoch z postrelených lekári operujú, zvyšní sú v stabilizovanom stave, uviedla polícia.

Mená podozrivého ani obetí polícia v tejto chvíli nezverejnila a oznámila, že motív útoku zatiaľ nepoznajú. Zadržaný strelec bol podľa médií na danej strednej škole v druhom ročníku. Podľa agentúry Reuters nespolupracuje s políciou a odmietol vypovedať.

"Som v šoku, je to zdrvujúce," povedal médiám šéf školského systému v súmestí Oxford Township Tim Throne. Škola, kam dochádza asi 1700 žiakov, bola po útoku evakuovaná.

Americký prezident Joe Biden vyjadril sústrasť rodinám obetí 

Guvernérka štátu Michigan Gretchen Whitmerová označila streľbu za "nepredstaviteľnú tragédiu".

Prípady streľby v školách sú v USA veľmi časté a často končia tragicky

V máji 2018 zastrelil sedemnásťročný študent na strednej škole v texaskom Santa Fe desať ľudí, väčšinou spolužiakov. Tri mesiace predtým devätnásťročný Nikolas Cruz v budove strednej školy v meste Parkland na Floride zastrelil 17 ľudí, ďalších 15 zranil.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy