Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Európska komisia vydala odporúčania pre Slovensko. Kedy budeme normálne nakupovať či zabávať sa?
Zdielať na

Európska komisia vydala odporúčania pre Slovensko. Kedy budeme normálne nakupovať či zabávať sa?

SLOVENSKO/EÚ / Európska komisia odporúča Slovensku rozsiahle testovanie ľudí, postupné uvoľňovanie ekonomiky, a konzultovanie postupov so susednými krajinami. Na športové a kultúrne podujatia je najlepšie do konca roka zabudnúť a všetko sa to skončí až keď budeme mať plnohodnotnú vakcínu, prípadne spoľahlivý liek na koronavírus. Brusel sa tentoraz zameral na Slovensko a priniesol viacero odporúčaní ako si poradiť s dopadmi koronakrízy.

Európska komisia postupne zverejňuje odporúčania pre jednotlivé členské štáty ako si najlepšie poradiť s koronavírusom, no a tentoraz prišlo už aj na Slovensko. "Najprv by sme mali uvoľňovať tie prevádzky a tie podniky, kde je najväčšia možnosť nákazy. To znamená malé prevádzky, malé podniky, malé obchody, kde nedochádza k takej veľkej koncentrácii obyvateľstva a zároveň postupne sa prepracovávať až k tým obchodom vo veľkých obchodných centrách, kde naozaj je veľká koncentrácia ľudí," vyjadril sa Maroš Šefčovič, podpredseda Európskej komisie. 

Asi najdôležitejšou otázkou zostáva, kedy tak urobiť. Podľa odporúčaní Európskej komisie by sme sa mali práveže s okolitými krajinami koordinovať, aby sa nestalo že k susedom sa bude masívne chodiť na nákupy. "A nevytvorili nejaké nežiaduce situácie, keď sa ľudia budú hrnúť z jednej krajiny do druhej, lebo napríklad tam bude otvorených viacero obchodov," upozornil Šefčovič. 

Vznikla tiež takzvaná alianca za zelenú obnovu Európy. To znamená, aby sa pri podpore ekonomiky myslelo hlavne na dopady na životné prostredie. "Aby Európa bola pripravená na budúce výzvy, aby Európa žila v limitoch, ktoré nám planéta dáva a namiesto ničenia prispievala k ochrane životného prostredia," vysvetlil europoslanec Martin Hojsík. 

"Pokiaľ by sme nehľadeli na "green deal" a oživovali ekonomiku takpovediac v starom duchu, krízu na životnom prostredí, ktorú by sme tým vyvolali, by sme už žiadnymi penazmi nedokázali odvrátiť a bola by pravdepodobne tá posledná," podotkol europoslanec Michal Wiezik. 

Európska komisia tiež Slovensku odporúča čo najväčšiu podporu ekonomiky a využívať na to aj eurofondy. Mnohé členské krajiny v porovnaní s nami dávajú na podporu neporovnateľne viac. A kedy sa toto všetko skončí? "Bude až dodanie vakcíny na trh, hľadáme všetky možnosti ako finančne a inými prostriedkami podpriť tých 17 tímov, ktoré túto vakcínu hľadajú, pracujú na nej," dodal Šefčovič. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy