Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Koronavírus ohrozuje aj dôležité bunky. Spôsobiť môže až stratu čuchu
Zdielať na

Koronavírus ohrozuje aj dôležité bunky. Spôsobiť môže až stratu čuchu

Archívna reportáž

SLOVENSKO/SVET / Koronavírus útočí aj na dôležité bunky v nose. Tvrdia to vedci z amerického Harvardu, ktorí vysvetľujú stratu čuchu a chuti, ktorá patrí medzi hlavné príznaky ochorenia COVID-19.

Vedci urobili štúdiu na základe dát z genómu ľudí a myší. Zistili, že určité bunky v zadnej časti nosa obsahujú špecificky tvarované proteíny, na ktoré koronavírus cieli pri vpáde do organizmu. Infikovanie týchto buniek by mohlo priamo či nepriamo viesť k zmene citlivosti čuchu, uviedli vedci v štúdii. 

Lekári na celom svete hovorili o doposiaľ neoverených prípadoch pacientov s ochorením COVID-19, ktorí náhle a nevysvetliteľne úplne alebo čiastočne prišli o čuch alebo chuť. Tento stav známy v lekárstve ako anosmia, dysgeusia, sú vyznamnými príznakmi spojované s pandémiou, uviedla Americká akadémia otolaryngológie.

Organizácia so sídlom v Alexandrii v štáte Virginia navrhuje, aby boli tieto príznaky zaradené na zoznam sledovaných prejavov možnej nákazy COVID-19. Ľudia, ktorí majú tieto príznaky bez toho, aby ich dokázali vysvetliť inými príčinami, by mali uvažovať o svojej izolácii a nechať sa otestovať, odporúčajú americkí experti. Podľa ČTK to odporúčajú aj niektorí českí lekári.

Strata zmyslov

K strate čuchu môže viesť zápal nosnej dutiny vyvolaný infekciou, domnievajú sa David Brann a Sandeep Robert Datta z katedry neurobiológie lékarskej fakulty Harvard Medical School, HMS. Podľa vedcov ale je tiež možné, že vírus napadá a poškodzuje bunky v nosnom epitelovom tkanive, ktoré je dôležité pre normálnu funkčnosť čuchu. 

Odhalovanie príčin straty zmyslov, má významné dôsledky pre podpornú diagnostiku a určovanie účinkov choroby, zdôrazňujú vedci. "Okrem toho pacienti s nepolavujúcou čuchovou dysfunkciou sú vystavení riziku výživových nedostatkov alebo zranení v dôsledku neschopnosti sítiť "nebezpečné" pachy ako sú - dym, plyn, pokazené jedlo. Môžu sa u nich tiež rozvinúť duševné poruchy, najmä depresia," varujú americkí odborníci. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy