Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
V Česku uzavreli do karantény 21 obcí
Zdielať na

V Česku uzavreli do karantény 21 obcí

Archívna reportáž

Za dobrovoľnú karanténu sa bude platiť.

OLOMOUC / Českí hygienici dnes skoro ráno uzavreli 21 obcí na Olomoucku vrátane Uničova, Červenky a Litovle, aby tam zabránili ďalšiemu šíreniu koronavírusu. Ľudia nemôžu opustiť územia týchto miest a obcí a zakazuje sa pohyb mimo miesto trvalého bydliska a to minimálne po dobu 14 dní. Vyplýva to z nariadení hygienikov. Opatrenia sa týkajú aj dopravy, na dialnici D35 sú uzatvorené zjazdy k obciam. Na Litovelsku a Uničovsku bolo  v nedeľu večer evidovaných 25 prípadov koronavírusu, v celom Olomouckom kraji ich bolo 32.

Nariadenia mimoriadneho opatrenia sa podľa hygienikov týka obyvateľov Chořelice, Chudobín, Myslechovice, Nasobůrky, Nová Ves u Litovle, Rozvadovice, Savín, Tři Dvory u Litovle, Unčovice, Víska u Litovle, Benkov u Střelic, Brníčko, Dětřichov, Dolní Sukolom, Horní Sukolom, Nová Dědina u Uničova, Renoty a Střelice u Litovle.

Hygienici svoje nariadenie odôvodňujú nepriaznivým vývojom epidemiologickej situácie v tejto oblasti. Opatrenia sú podľa nich jedny z najdôležitejších predpokladov zamedzenia šírenia onemocnenia. "Vzhľadom k výraznému rozšíreniu tohto onemocnenia v uvedených katastrálnych územiach hrozí závažné rozšírenie nákazy z ohniska, preto je nevyhnutné zakázať pohyb fyzických osôb v rámci územia týchto postihnutých obcí," stojá v nariadeniach hygienikov. Platiť bude do doby, než krajská hygienická stanica urobí epidemiologické vyšetrenia a  rozhodne o karanténe.

"Ľudia s trvalým pobytom v Uničove nemôžu mesto opustiť. Bol taktiež vydaný zákaz pohybu po samotnom Uničove s výnimkou ciest do práce, na nákup základných potrieb, k lekárovi či veterinárovi. Ďalej ľudia smú svoje bydlisko opustiť z dôvodu zabezpečenia starostrilovsti alebo doprovodu pre svojich príbuzných a blízkych, prípadne  k vybaveniu úradných záležitostí." uviedol na webe Uničova starosta Radek Vincour.

Zamestnanci pracujúci v uničovských podnikoch a vracajú sa do svojeho bydliska mimo Uničov z nočných zmien budú na kontrolných stanoviskách zaregistrovaní a bude im nariadená dvojtýždňová karanténa v mieste bydliska. "Obchody s potravinami, drogérie, lekárne, predajne krmív pre zvieratá alebo čerpacie stanice ostávajú otvorené." dodal Vincour.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy