Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Opatrenia v doprave sa v pondelok ešte viac sprísnili. Taxikári jazdili cez hranice napriek zákazu
Zdielať na

Opatrenia v doprave sa v pondelok ešte viac sprísnili. Taxikári jazdili cez hranice napriek zákazu

BRATISLAVA / V doprave sa ešte viac sprísnili opatrenia. No tie prinášajú aj prvé konflikty. A hoci sú naše hranice zatvorené už štvrtý deň, z viedenského letiska k nám stále prúdia slovenskí turisti. Napriek zákazu pre nich prišli taxikári aj v pondelok. 

"Prichádzame z Tromsø, spoza polárneho kruhu. Dali sme si to cez Viedeň, cez Schwechat a samozrejme taxíkom po hranicu, prestúpiť pešo a čakáme teraz na rodinu. Rúško nemáme, kedže je to nepotrebné," poznamenal turista Roman. Podľa rezortu dopravy v zozname prevádzok a služieb taxislužby nefigurujú. Preto má byť ich činnosť od pondelkového rána pozastavená. Na bratislavskej Hlavnej stanici aj na slovensko-rakúskej hranici to ale vyzeralo inak. Taxikári aj naďalej čakali na klientov a mnohí bez rúška.

Jeden z taxikárov nám ukázal aj vlastné opatrenia vo vozidle. "Len dozadu si pustím človeka, veď ľudia sa chcú odviesť, treba im vyjsť v ústrety a ide hlavne o to, že ja potrebujme zarobiť. Treba platiť lízing, treba kŕmiť rodinu, mám choré dieťa," uviedol taxikár. 

Na túto situáciu sme upozornili prítomných policajtov. A za krátky čas nastala zmena. Policajti taxikárov poslali preč. Jedna skupina reálne odišla. Druhá skupina taxikárov sa ale len presunula na parkovisko a ľudí oslovovali ďalej."Ministerstvo dopravy už v tejto súvislosti kontaktovalo orgány krízového riadenia s cieľom objasniť a prípadne upraviť postavenie taxislužieb," informovala hovorkyňa ministerstva Zuzana Viciaňová. 

Taxislužby už voziť ľudí nebudú 

V krátkom čase prišla odpoveď z krízového štábu. "Dôjde k povoleniu, aby taxi služby mohli fungovať, ale bez toho, aby mohli prevážať ľudí. Budú môcť prevážať len tovar a veci. Hazardujete sami so sebou a ten dotyčný môže za jeden deň infikovať päťdesiat aj sto ľudí," vysvetlil premiér Peter Pellegrini. 

Opatrenia v súvislosti so šírením sa koronavírusu oveľa viac sprísnila aj medzimestská autobusová doprava a tiež bratislavská MHD. Pre cestujúcich od pondelka platí zákaz vstupu do vozidiel bez ochranného rúška alebo inej alternatívy na zakrytie úst a nosa.

Táto povinosť platí aj pre vodičov. Tí ich mali. Medzi cestujúcim sa ale našli aj nechránení. "Cestujúci v mnohých prípadoch nariadenie nerešpektujú, správajú sa nezodpovedne, v niektorých prípadoch až agresívne. Vodič má právo v zmysle prepravného poriadku IDS BK takého cestujúceho upozorniť na nové pravidlá a následne aj vylúčiť z prepravy, ak je na ťarchu ostatným cestujúcim," priblížila hovorkyňa Dopravného podniku BA Adriana Volfová. 

Okrem toho platí tiež obmedzenie nástupu a výstupu prednými dverami autobusov a trolejbusov. A od utorka už budú jazdiť prímestské autobusy podľa sobotného cestovného poriadku. Okrem toho MHD v Senci od zajtra nepremáva.
"Cestujúci môžu do autobusov nastupovať iba zadnými dverami a nemôžu obsadzovať prvých osem miest. Cestujúci sú povinní nosiť rúška," potvrdila hovorkyňa Slovak Lines Eva Vozárová. A lístky už vodiči nepredávajú. "Ak cestujúci nemá predplatný cestovný lístok, mal by si kúpiť lístok vopred cez mobilnú aplikáciu IDS BK," odporučila Vozárová. 

Obmedzenia sa týkajú aj vlakovej dopravy 

V sobotňajšom režime jazdia aj vlaky. Okrem toho železničná spoločnosť od 18. marca ruší všetky IC vlaky. Z prevádzky vyradila aj  reštauračné vozne. A tiež tu platí požiadavka, aby mali cestujúci rúška. Aj tam sme ale našli nechránených ľudí. 

"Žiadame cestujúcich, aby si zakrývali ústa a nos aj pri nákupe cestovných dokladov v pokladniciach. A v prípade, že nebude cestujúci zakrytý vo vlaku, tak môže vlakvedúci pristúpiť aj k vylúčeniu z dopravy," dodal hovorca ZSSK Tomáš Kováč. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy