Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Obyvatelia z Podskalky sú ochotní vstať pred šiestou ráno, aby sa vyhli kontrole
Zdielať na

Obyvatelia z Podskalky sú ochotní vstať pred šiestou ráno, aby sa vyhli kontrole

HUMENNÉ / Sú ochotní vstať ešte pred šiestou ráno, len aby sa vyhli kontrole. Lokalitu Podskalka, kde sa rozšíril koronavírus monitorujú policajné aj občianske hliadky. Hoci väčšina miestnych sa správa zodpovedne, niektorí si už našli bočné cestičky, po ktorých sa dostanú do mesta napriek zákazu vychádzania. Okres Humenné zostal navyše ako jediný v Prešovskom kraji v takzvanej čiernej farbe.

"Viac menej sú zodpovední, pohybujú sa iba po osade. Po ôsmej je už kľud, je to vidieť, aj ľudia sa už boja," uviedol člen MOPS. Pandemická situácia v mestskej časti sa ani po nedeľnom testovaní nezmenila, pribudlo 19 nových prípadov.

Celkový počet pozitívnych osôb, na ktorých sa vzťahuje karanténa je v tejto mestskej časti 56. Minulý týždeň pre zhoršujúcu sa situáciu zasadal krízový štáb a hrozilo uzatvorenie lokality. "Tí, čo sú pozitívni, určite nechodia von. Trošku viac zodpovední už sú, už im to pomaly dochádza," dodáva člen hliadky. "Vytvorili sa dva záchytné body, na vstupe a na výstupe," uviedla hovorkyňa mesta Humenné, Veronika Lattová. 

"Sú na vstupe a výstupe z osady, kde kontrolujú týchto občanov, ale sú tam minimálne dve cestičky, ktorými ich môžu obísť," hovorí náčelník mestskej polície v Humennom Marián Zub. 

Hliadky mestskej polície preto monitorujú aj pohyb v meste a v prípade potreby ich vracajú späť. "Najčastejšie výhovorky do obchodu, do lekárne, na poštu," dodáva náčelník mestskej polície. Niektorí sú ochotní si aj privstať, len aby sa vyhli kontrole a dostali sa do mesta. "A niektorí aj pred šiestou ráno, pred nástupom do MOPSky. Sú to najčastejšie osoby, ktoré chodia vyberať kontajnery," dodáva Marián Zub. 

Humenský okres zostal jediným v rámci Prešovského kraja, ktorý je v tzv. čiernej fáze. Vážna situácia je stále v nemocnici A. Leňa, kde je kapacita 54 lôžok na covidovom oddelení už dlhodobo naplnená. "Na COVID lôžkach humenskej nemocnice je k dnešnému dňu hospitalizovaných 53 pacientov, z toho dvaja potrebujú podporu UPV a 37 kyslíkovú liečbu," uviedla hovorkyňa siete nemocníc Jana Fedáková. 

V Humennom zriadili aj veľkokapacitné očkovacie centrum. Od jeho tvorenia už zaočkovali vyše 3000 ľudí. Vakcinácia bude v tomto centre prebiehať aj počas tohto víkendu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy