Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Odborníci upozorňujú: Chráňte sa, aj keď máte proti koronavírusu protilátky
Zdielať na

Odborníci upozorňujú: Chráňte sa, aj keď máte proti koronavírusu protilátky

BRATISLAVA / Záujem o vyšetrovanie protilátok po prekonaní Covidu, či po očkovaní rastie. Mnohí ľudia však netušia, aké hodnoty sú dostatočné na to, aby boli chránení. Odpoveď však zatiaľ nepozná nikto. Aj preto odborníci upozorňujú, že hoci máte protilátky, chráňte sa. Rovnako sa potvrdzuje, že najlepšia imunita je hybridná imunita.

Protilátky zabraňujú infekcii buniek. Je ich však viacero typov. Pre ochranu pred infekciou sú dôležité tie neutralizačné. Aj dnes si viete za poplatok nechať otestovať ich hladinu. Odborníci však nateraz upozorňujú, že výsledky by nemali byť pre ľudí istotou, že sa nenakazia.

 "Ľudia chcú tieto protilátky. Laboratóriá ich budú ponúkať logicky, pretože plnia dopyt. A potom nastáva to, že pacienti majú vyšetrené protilátky a nevie sa, čo s nimi," vyjadril sa prezident Slovenskej spoločnosti alergológie a klinickej imunológie, Miloš Jeseňák.

Laboratóriá pracujú s rôznymi metódami a s rôznymi testami. Preto aj výsledky môžu byť rôzne. Ľudia často nevedia, ako ich správne interpretovať.

"Čo to znamená, nakoľko som chránený, ako dlho som ešte chránený, alebo mám sa zaočkovať. Alebo až za pol roka, nevieme na to odpovedať," priblížila epidemiologička Alexandra Bražinová.

"My nevieme, koľko tých protilátok má byť dosť. Presne preto doposiaľ nebolo stanovené, koľko my ich potrebujeme po prekonaní infekcie, aby sme boli chránení a koľko po očkovaní," povedal Jeseňák.

"Lebo používajú sa rôzne testy, ktoré dávajú tisícnásobne iné čísla. To je veľký problém ktorý sa rieši na úrovni celej Európy a sveta," uviedla virologička a riaditeľka Biochemického centra SAV v Bratislave, Silvia Pastoreková.

Najúčinnejšia je pravdepodobne hybridná imunita

Kým vedci nestanovia hranicu, koľko protilátok človek potrebuje na to, aby bol chránený, by tieto výsledky z protilátkových testov nemali byť istotou, že sa nenakazia.

"Napriek tomu si myslím, že je dobré vedieť o tom, že či protilátky mám, alebo nemám, lebo sú indikátorom toho, že môj imunitný systém na tú infekciu, alebo očkovanie zareagoval," povedala Silvia Pastoreková.

Podľa doterajších zistení sa ukazuje, že najúčinnejšia bude hybridná imunita. Teda z očkovania, aj z prekonania. 

"Kľúčom k zvládnutiu je hybridná imunita. Verím, že do istej miery bude fungovať aj na budúce varianty vírusu," uviedol molekulárny a translačný medicínsky biológ z Paláckeho univerzity v Olomouci, Marián Hajdúch.

"Protilátková odpoveď je pri očkovaní a prekonaní vysoká a pretrváva," potvrdila epidemiologička Alexandra Bražinová. 

"Keď raz viem, že chcem byť dostatočne chránený a mám dve dávky a neprekonal som covid, tak viem, že po šiestich mesiacoch mám ísť na tretiu dávku, bez ohľadu na to, akú mám koncentráciu protilátok. To je alfa, omega toho celého," vyjadril sa Miloš Jeseňák. 





Súvisiace články

Najčítanejšie správy