Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Európsky parlament stopol projekt futbalovej superligy: Poslanci nechcú, aby boli niektoré deti v nevýhode
Zdielať na

Európsky parlament stopol projekt futbalovej superligy: Poslanci nechcú, aby boli niektoré deti v nevýhode

EÚ/SLOVENSKO / Európsky parlament stopol projekt futbalovej superligy. Práve tú chcelo založiť 12 futbalových veľkoklubov. Lenže europoslanci tvrdia, že takéto súťaže nemôžu byť len pre vyvolených, teda tých, ktorí na to majú peniaze. A spoločne s odmietnutím tejto novej, európskej superligy, prijali správu o tom, aby práveže deti ktorých nemajú rodičia peniaze pre ich športové aktivity, dostávali príspevky na výbavu a tréningy.

Podľa europoslancov je najvyšší čas, ak nie priam dávno po funuse, aby aj deti zo sociálne znevýhodneného prostredia mali prístup k športovým aktivitám “Deti, ktoré patria do kategórie rodičov, ktoré sú takzvaná pracujúca chudoba, a takých máme momentálne na Slovensku veľmi veľa, kde si rodičia nemôžu dovoliť platiť za tie deti, aby chodili na tie športy ale pritom to dieťa má talent,” informuje europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová (RE)

Ak to nedokáže rodina z objektívnych príčin, pretože si to jednoducho nemôže dovoliť, bude mať nárok na športovú výbavu a prípadne aj členský klubový poplatok. Nové pravidlá majú platiť v celej Európskej únii. “Inak povedané státisíce európskych rodín nemôžu svojim deťom platiť trénera, kúpiť športový výstroj, mnohí rodičia sú radi keď dokážu svojim deťom zabezpečiť aspoň základné potreby,” hovorí europoslanec Peter Pollák (OĽaNO, EPP). 

Princíp má byť v tom, že každá členská krajina si má požiadať o špeciálne, tzv. športové eurofondy, pripraviť projekt a Brusel ich pošle. Peniaze sa následne podľa žiadostí majú prideľovať cez sociálne úrady. “Chceme mať aj cielené programy pre sociálne a zdravotne znevýhodnených mladých ľudí, aby boli dostupné športoviská aj pre týchto občanov, aby sa naozaj mohli aktívne venovať športu, ktorý je ich srdcu blízky,” tvrdí europoslanec Miriam Lexmann (KDH, EPP). Spomínané športové eurofondy majú začať prúdiť do členských krajín od budúceho roka. Teraz už bude aj na Slovensku, aby si o ne požiadalo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy