Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Veterinári objavili ďalšie ohnisko nákazy afrického moru ošípaných. Musia utratiť 25-tisíc prasiat
Zdielať na

Veterinári objavili ďalšie ohnisko nákazy afrického moru ošípaných. Musia utratiť 25-tisíc prasiat

JESENSKÉ / Veterinári objavili v tomto roku už deviate ohnisko nákazy afrického moru ošípaných. Ide o farmu v obci Jesenské, v okrese Rimavská Sobota. Odborníci rozhodli, že celý chov musia utratiť. Už začali s humánnou likvidáciou zvierat.

Postupne utratia viac ako štyri a pol tisíca prasníc a prasničiek, a vyše 20-tisíc odstavčiat. Všetky skončia v kafilérii. "Je to pre nás čierny deň“, povedala zástupkyňa firmy a viac to komentovať nechcela. Podľa riaditeľa regionálnej veterinárnej správy ide o veľkochov s vysokou úrovňou zabezpečenia. Odborníci budú vyšetrovať, ako sa tam choroba dostala.

"Rimavská Sobota ako okres bol známy veľkým množstvom diviakov. Je pravdou, že aj v katastri obce Jesenské, a nielen tu, sme mali veľa pozitívnych diviakov. Boli vydané opatrenia v okruhu 3 kilometrov a 10 kilometrov. V najbližších dňoch budú pracovníci našej veterinárnej správy navštevovať chovateľov. Africký mor je choroba, proti ktorej nemáme nijaký liek, bohužiaľ ani vakcínu," informuje riaditeľ RVaPS Rimavská Sobota Rudolf Smriga. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy