Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Niektoré mestá budú mať pre zvyšovanie cien energií obmedzené vianočné osvetlenie
Zdielať na

Niektoré mestá budú mať pre zvyšovanie cien energií obmedzené vianočné osvetlenie

SLOVENSKO / Vianoce už dorazili na Slovensko. Aspoň podľa výzdoby je vianočnú atmosféru cítiť na každom kroku. V hlavnom meste okrem tradičnej výzdoby tento rok k vianočnej električke pribudol aj ďalší vianočný voz - Sánkobus. Bude rozvážať malých aj veľkých sánkarov. V niektorých mestách sa zdražovania cien energií neboja, inde naopak budú šetriť a ľudia si budú môcť užívať vianočné svetielka kratšie, ako po minulé roky.

Aj napriek ohlasovanému zdražovaniu sa na Vianočnej výzdobe nebude v hlavnom meste šetriť, keďže vypnutie vianočných svetiel by mestu prinieslo iba minimálnu úsporu. "Je to iba zlomok z toho, koľko mesto platí za verejné osvetlenie," povedala Tatiana Kratochvílová, námestníčka primátora Bratislavy.

V Bratislave pribudol aj sánkobus

"V prípade, že napadne v Bratislave sneh, Koliba je práve to miesto, kde sa najčastejšie chodia ľudia sánkovať a my sme práve preto na linku číslo 144 na toto obdobie nasadili väčší autobus, než tam bežne premáva," potvrdil podpredseda predstavenstva Dopravného podniku Bratislava, Milan Donoval.

Vianočný les, ozdoby na stromčeky pripravili deti materských. Stromčeky poputujú ľuďom, ktorí si ich nemôžu dovoliť.

Popradská výzdoba sa rozsvieti neskôr

Popradská výzdoba, spolu so svojou dominantou, nádherným anjelom, sa tento rok rozsvieti o čosi neskôr. Poprad sa vianočne vysvietil vždy v predvečer Mikuláša, teraz to bude o čosi neskôr.

"Vianočná výzdoba v našom meste sa rozsvieti v piatok, 10. decembra," potvrdila hovorkyňa mesta Poprad, Jarmila Hlaváčova. A bude to s obmedzeniami , už nebude svietiť celú noc.

"V rámci úspor sa bude vypínať o 23- tej hodine," doplnila Jarmila Hlaváčova. 

Vianoce budú v Prešove síce s výzdobou, no v prípade zvýšenia cien energií, aj tu zvážia po novom roku, či neskrátia dobu vianočného osvetlenia. Nielen mestá investujú do Vianočnej výzdoby, ale aj ľudia vo svojich domoch.

Vo Veľkom Lapáši chodia ľudia obdivovať výzdobu na dome

Svetielok je na dome niekoľko tisíc. Marián si takto vyzdobuje dom a okolie pre radosť, no chodí ho obdivovať celá ulica. Na účte za elektrinu sa to možno prejaví, no majiteľ domu hovorí, že to stojí zato.

"My kúrime elektrinou, aj zimnú záhradu vykurujeme, tak tieto svetielka, to bude asi minimum," povedal Marián.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy