Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Počet prípadov znásilnení na Slovensku rastie. Páchateľom hrozí 5 až 10 rokov väzenia
Zdielať na

Počet prípadov znásilnení na Slovensku rastie. Páchateľom hrozí 5 až 10 rokov väzenia

BRATISLAVA / Strach, bezmocnosť a obavy o vlastný život. Toto prežívajú obete sexuálneho násilia. Počet prípadov znásilnení a iných fyzických útokov rastie aj na Slovensku.

Aby sme predchádzali podobným situáciám, najlepšou prevenciou je vyhýbať sa opusteným miestam, podozrivým tmavým uličkám, či odľahlým parkom. Polícia tiež upozorňuje na ďalšie podstatné súvislosti.

"Zvážiť svoje možnosti brániť sa, to znamená či sa obranou nevystavíme riziku, najmä ak má útočník zbraň. Okamžite volať pomoc a privolať políciu, nespoliehať sa na to, že to urobí niekto iný. Využiť modernú technológiu na zachytenie páchateľa," povedala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Slovenskej republiky, Denisa  Bárdyová .

Pomôžu aj základné informácie, ktoré sme si na útočníkovi všimli. A teda jeho postava, oblečenie, črty tváre a tiež niečo, čo je na ňom neobvyklé.

"Spomínam si na prípad, kedy si pani dokonca stihla všimnúť na páchateľovi aj to, aký zub mu chýba. A to bolo pekným dôkazom na súde, že ona presne povedala, čo mu chýba v ústach, a to ho usvedčilo," potvrdil psychológ Dušan Kešický.

Podceniť netreba ani prípadnú obranu a mať poruke napríklad slzný sprej, dáždnik, či kabelku.

Ak k útoku predsa len dôjde, netreba panikáriť. Vyhrážky smerujúce k páchateľovi, môžu celú situáciu len zhoršiť. K dispozícii vám budú záchranné zložky a rovnako bude na vašej strane aj zákon. Páchateľovi pri dokázaní viny totiž hrozí poriadne dlhá doba za mrežami.

"Výška trestnej sadzby, tá najnižšia je od 5 do 10 rokov pri znásilnení. Ak to bolo spôsobené so zbraňou, tak sa tá sadzba zvyšuje od 7 až do15 rokov. A dokonca tá sadzba môže byť ešte vyššia od 15 rokov a vyššie," uviedol advokát Milan Ficek. 

Aj v tomto prípade platí zásada: "trikrát a dosť". A teda páchateľovi, ktorý sa trikrát pokúsil o takýto skutok, hrozí až doživotie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy