Oblačno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Škola platí za plyn 6 tisíc eur mesačne, neostane ani na kriedy
Zdielať na

Škola platí za plyn 6 tisíc eur mesačne, neostane ani na kriedy

SNINA / Ak uhradia faktúry za plyn, nezostanú im peniaze ani na kriedy. Viaceré školy po celom Slovensku upozorňujú na to, že prudký nárast cien energií je časovanou bombou a pre mnohých to môže byť likvidačné. Vysoké faktúry pohltia ich celý rozpočet. Združenie miest a obcí pritom na alarmujúcu situáciu nielen na školách upozorňuje už mesiac.

"Pokiaľ ceny energií budú v takej výške, ako sú aktuálne, tak nasledujúci školský rok si školy nebudú môcť dovoliť ani kriedu kúpiť," povedala riaditeľka Spojenej školy internátnej v Snine, Jana Kandríková. Na Spojenej škole internátnej v Snine budú po novom platiť za plyn a energie takmer štvornásobne viac ako doteraz.


"Je to tak vážna situácia, že si myslím že ministerstvo školstva, ale aj vláda by sa tým mali zaoberať už teraz, to môže byť veľká časovaná bomba pre všetky školy a školské zariadenia" dodala Kandríková.

"Zmos už takmer mesiac čaká na to, aby sa tento problém riešil na úrovni parlamentného hospodárskeho výboru za účasti Najvyššieho kontrolného úradu, ale aj Úradu pre verejné obstarávanie," uviedol odborník na samosprávu Michal Kaliňák.

Riaditelia škôl upozorňujú na to, že od nového roka im z rozpočtu zostanú iba peniaze na výplaty a na úhradu energií. Nakúpenie nových lavíc, pomôcok či bežné opravy, si nebudú môcť dovoliť.

"Očakávali sme zvýšenie cien energií, dajme tomu o 100%, ale o 350%? To je tak likvidačné. Nárast finančných prostriedkov za ceny plynu len za dva mesiace predstavuje v našej škole 6 tisíc eur," povedala Jana Kandríková.

"Problém, na ktorý poukazujú riaditelia stredných škôl je presne to isté, čo trápi aj zariadenia sociálnych služieb, aj kultúrne domy," doplnil Michal Kaliňák.

Na dofinancovanie prevádzkových nákladov poskytlo tento mesiac zriaďovateľom základných a stredných škôl peniaze ministerstvo školstva. A pomocnú ruku podáva aj naďalej.

"V prípade nedostatku dinancií na osobné a prevádzkové náklady môže Ministerstvo školstva SR upraviť objem pridelených normatívnych finančných prostriedkov prostredníctvom dohodovacieho konania, a tým reagovať na nepriaznivú situáciu škôl," vyjadrila sa Renáta Vitková z Odboru komunikácie Ministerstva školstva SR.

Dodávatelia plynu situáciu ovplyvniť nevedia. Ceny energií na trhoch musia v koncových cenách zohľadňovať všetci európski dodávatelia energií.

"Samotné cenové pohyby ovplyvňuje okrem pandémie aj množstvo ďalších rôznych faktorov, ako napríklad vysoký dopyt po energiách aj mimo Európy, vyvolaný oživením ekonomík aj ceny iných energetických komodít, napríklad uhlia, alebo ropy," vyhlásil Ondrej Šebesta, hovorca SPP.

"Veď nám školám nezostane už na prevádzku nič alebo len veľmi málo. O tom, že by sme mohli kúpiť nejaké ďalšie pomôcky deťom budeme môcť len snívať," dodala riaditeľka školy Jana Kandríková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy