Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Aké budú sviatky na Slovensku je neisté. Odborníci odporúčajú lockdown aj počas Vianoc
Zdielať na

Aké budú sviatky na Slovensku je neisté. Odborníci odporúčajú lockdown aj počas Vianoc

BRATISLAVA / Je desiaty deň lockdownu, ktorý schválila vláda, napriek tomu sa však ešte nedozvieme, čo nás čaká ďalej. Dá sa len predpokladať na základe vyhlásení politikov, že sa zrejme tak skoro neskončí. Svoje odporúčania do vianočného obdobia už síce konzílium odborníkov posunulo ministrovi, ale ešte nerozhodol.

"Myslím si osobne, že sa treba chystať na to, že budeme na Vianoce v lockdowne a nepôjdeme za svojimi príbuznými," vyjadril sa minister financií Igor Matovič.


Igor Matovič v aktuálnej situácii na veľké uvoľňovanie priestor nevidel. Jeho kolegovia naopak avizovali, že prípadné dlhšie zmeny v lockdowne by mali viesť v rámci lockdownu k zvýhodneniu tých, ktorí sú plne zaočkovaní. Potvrdil to aj premiér Heger.

"Áno. Môj názor je, a vychádza z dát, že uvoľňovanie by malo byť pre zaočkovaných a prekonaných. Kedy a ako, počkajme si na zajtra," vyjadril sa premiér Eduard Heger.

"My ako strana budeme presadzovať zvýhodnenie pre očkovaných. Ja pokladám za mimoriadne nefér, keď sľubujeme ľuďom, že vakcína je sloboda a že budú mať slobodnejší prístup," uviedla predsedkyňa politickej strany ZA ĽUDÍ, Veronika Remišová. 

"Ak by lockdown, ktorý bol prijatý tieto dni bol kompletný, tvrdý a so všetkými dôsledkami, aké má mať, tak by tie Vianoce pravdepodobne mohli byť slobodnejšie," povedal predseda strany Hlas, Peter Pellegrini. 

Premiér avizoval, že nasledujúce dni sa bude rozhodovať o lockdowne. Rozhodovanie vlády o prípadnom predlžení a uvoľňovaní sa bude diať aj na základe odporúčaní konzília a aktuálnych dát.

Minister i premiér by už tieto údaje podľa našich informácií mali mať k dispozícii.

"Minister zdravotníctva priebežne rokuje a vyhodnocuje odporúčania konzília odborníkov. Následne po skompletizovaní finálnych detailov budeme informovať," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva, Zuzana Eliášová. 

Čo presne ale odborníci vláde odporúčajú zatiaľ vie len úzky okruh ľudí. Na veľké uvoľňovanie to ale nevyzerá, keďže od pondelka zostávajú doma staršie deti aj v Bratislavskom kraji. Nemocnice sú stále pod tlakom.

"Zásadne nám počty hospitalizácií stúpať nebudú. Ale nie preto, že by tí hospitalizovania hodní pacienti neboli, ale pretože už v tých nemocniciach pre nich nie je buď miesto, alebo personál," uviedol hlavný lekár Bratislavského samosprávneho kraja, Tomáš Szalay.

O lockdowne budú rozhodovať dáta. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy