Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Neočkované rodičky s Covid-19: Lekári museli a musia bojovať nielen o životy žien, ale aj ich detí
Zdielať na

Neočkované rodičky s Covid-19: Lekári museli a musia bojovať nielen o životy žien, ale aj ich detí

MARTIN / V martinskej nemocnici v uplynulých dňoch prijali na covidové oddelenie tri tehotné ženy. Ani jedna z nich nebola zaočkovaná. Jednu z nich už včera prepustili, ale ostatné zápasia s covidom. Lekári museli a musia bojovať nielen o ich životy, ale aj ich detí.

Obidve ženy, ktoré prijali počas tehotenstva, ležia v martinskej nemocnici vo vážnom stave. Jedna z nich je dokonca v umelom spánku. "Je to prípad, ktorý skončil na umelej pľúcnej ventilácii, následne v záujme záchrany života oboch, aj matky aj dieťaťa, to tehotenstvo sme museli predčasne ukončiť," informuje prednosta Gynekologicko-pôrodníckej kliniky JLF UK Kamil Biringer. Dieťatko prišlo na svet cisárskym rezom. "Narodilo sa v 33. týždni, vykazuje všetky známky nezrelosti, je na dýchacej podpore," hovorí Biringer. 

Maličký pacient už má za sebou aj 1. testovanie na koronavírus. U tohto bábätka boli testy negatívne. Prednosta gynekologicko-pôrodníckej kliniky nám hovoril aj o zdravotnom stave druhej ženy, ktorú hospitalizovali ako tehotnú."To tehotenstvo je taktiež rizikové, vyžaduje intenzívnu starostlivosť kvôli dychovej nedostatočnosti, môže to mať dopad na predčasne sa rozvíjajúci pôrod," tvrdí Biringer. 

 A vzápätí sa jeho slová naplnili. Krátko po ukončení nášho rozhovoru ho privolali k tomuto druhému covid pôrodu. Lekári martinskej nemocnice zdôrazňujú, aké dôležité je očkovanie proti koronavírusu aj pre budúce mamičky. 

Podľa odborníkov, ak má tehotná žena ochorenie Covid-19, môže to mať vplyv aj na jej ešte nenarodené dieťa. "Pokiaľ matka má nedostatok kyslíka, utrpenie matky sa prenáša aj na to dieťa, môže viezť k tomu, že plod odumrie, narodí sa poškodené, alebo predčasne" hovorí prednosta neonatologickej kliniky, UM Martin Mirko Zibolen. 

A preto doktori odporúčajú očkovanie, ktoré môže predísť vážnym zdravotným problémom u dieťatka a jeho mamy. "Vidím tam priestor pre vakcináciu v druhom treťom trimestri, pri plánovanej gravidite. Pred samotnou graviditou," hovorí Zibolen. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy