Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Súd v Trenčíne rozhodoval o väzbe pre trojicu mužov. Nie je vylúčené, že zásobovali aj teroristov
Zdielať na

Súd v Trenčíne rozhodoval o väzbe pre trojicu mužov. Nie je vylúčené, že zásobovali aj teroristov

TRENČÍN / Na okresnom súde v Trenčíne rozhodovali o osude trojice mužov, ktorých vinia z obchodovania so zbraňami. Podľa doterajších zistení mali prerábať expanzné zbrane na streľby schopné a predávať ich do zahraničia. Nie je vylúčené, že zásobovali aj teroristov.

Organizovaná skupina obchodovala zo zbraňami viac ako päť rokov. Expanzné zbrane podľa doterajších zistení nakupovali aj na falošné občianske preukazy, následne ich prerábali na streľby schopné a predávali do zahraničia. "Išlo o samopaly vzor 58, ale aj 61 škorpióny, podstatná časť boli krátke zbrane. Aj protitankové strely," informuje prokurátor z Krajskej prokuratúry v Trenčíne. 

Zbrane vozili do zahraničia v špeciálne prerobenom karavane

Skupine mal šéfovať muž. "Bol príslušník francúzskych légií a mal otvorenú cestu do Francúzska," informuje prokurátor. Nie je vylúčené, že zbrane ktoré pašovali do Francúzska boli použité pri teroristických útokoch. "Redakcia Charlie Ebdo a ďalšie útoky, ktoré boli v Paríži minimálne dva tri," hovorí prokurátor. 

Páchateľom môže hroziť až doživotie

Členovia tejto skupiny mali prsty aj v prípade vraždy, ktorá sa stala v roku 2015 pri Považskej Bystrici. Jozef tu v aute zastrelil 40-ročného muža a druhému prestrelil krk. Zranený muž sa sám priviezol do nemocnice. Páchateľ nakoniec priznal, že motívom streľby boli zbrane. Všetci traja patrili do tejto organizovanej skupiny. Pohádali sa preto, lebo jeden z nich meškal s dodaním zbraní. "Už v tomto konaní bolo spomínané nelegálne obchodovanie so zbraňami," tvrdí prokurátor. 

Sudca okresného súdu obvineným nakoniec väzbu predĺžil do 3 marca 2022. "Sudca pre prípravné konanie konštatoval, že ide o obtiažnu trestnú vec, ktorej vyšetrovanie je plynulé a bez zbytočných prieťahov, o čom svedčí obsah aj rozsah vyšetrovacieho spisu, ktorý má aktuálne viac ako 2000 listov," informuje hovorca krajského súdu Trenčín Roman Tarabus. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy