Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Martin Klus predstavil plán ako by sme mohli cestovať. Už v lete 2021 by sme mali mať so sebou aj covid certifikát
Zdielať na

Martin Klus predstavil plán ako by sme mohli cestovať. Už v lete 2021 by sme mali mať so sebou aj covid certifikát

BRATISLAVA / Pandémia a epidemiologická situácia vo svete obmedzila aj cestovanie. Jedným z dôležitých návrhov prichádza Európska únia, ktorá by mala v najbližšom období schváliť ako čo najslobodnejšie cestovať medzi krajinami. Viac detailov predstavil Martin Klus.

Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí, Martin Klus informoval o covid certifkátoch. "Zhodli sme sa v Európskej únii, že to nebudeme volať pas," vysvetlil Klus k názvu. Súvisí to s tým, že máme slobodu pohybu a v rámci nej sa už pasy nepoužívajú. Oficiálnym názvom by teda mal byť covid certifikát. 

Ďalším dôvodom zmeny názvu je aj možný priestor pre diskrimináciu. "Pretože vakcíny ešte nie sú dostupné pre všetkých, tak by v certifikáte mali byť zahrnuté testy, a aj prekonané ochorenia Covid- 19, po ktorých by mal človek podľa vedeckých výskumov byť minimálne 90 dní neinfekčný," približuje návrh Európske únie, ktorý je momentálne v procese rokovania. Schválenie tohto plánu by zjednodušilo byrokraciu prechodu medzi štátmi. "Najmä preto, že každá krajina má iné podmienky pre vstup do krajiny a iné certifikáty pri PCR testoch a antigénových testoch," doplnil Martin Klus. Covid certifkát by fungoval na princípe QR kódu, jeho obsahom by bolo aj potvrdenie od lekár o prekonaní ochorenia Covid -19 platné v ostatných krajinách. Pri vchode do krajiny by bol kód načítaný a buď by bol človek pustený alebo neschválený. "Výrazne by to debyrokratizovalo spôsob slobody pohybu," konštatoval Klus. Minimálne v 27 člennej Euróspkej únii, ale aj na celom svete.

Ku covid certifikátu sa vyjadrili aj letecké spoločnosti. Niektoré z nich už potvrdili, že by takéto certifikáty prijali a akceptovali. Štátny tajomník prezradil, že momentálne je schválenie v procese najmä z dôvodu technického riešenia kvôli ochrane osobných údajov. Podľa neho je prijatie tohto návrhu na spadnutie a mohlo by byť prijaté v najbližších dňoch. Najväčší tlak je cítiť z Grécka, ktorého letná sezóna je ťažiskovým turistickým obdobím. V prípade očkovacích informácii Európska únia má akceptovať iba vakcíny schválené európskou liekovou agentúrou. Okrem QR kódu by mal mať každý pri sebe aj papier v prípade ak nedisponuje smartfónom. Súčasťou by mali biometrické prvky pre ochranu osobných údajov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy