Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Podrobnosti o veľkej očkovacej lotérii: Matovič predstavil, ako bude prebiehať
Zdielať na

Podrobnosti o veľkej očkovacej lotérii: Matovič predstavil, ako bude prebiehať

BRATISLAVA / Po počiatočných problémoch to už ide lepšie a minister financií je spokojný. Očkovacia lotéria sa už oficiálne rozbehla. Igor Matovič síce hovorí, že nie peniaze majú byť motiváciou k očkovaniu, no s uspokojením prezentoval počet zaregistrovaných k pondelkovému popoludniu. A pridal aj podrobnosti o týždennom žrebovaní.

Do očkovacej lotérie sa do pondelka 15-tej hodiny registrovalo 160-tisíc ľudí. Na pondelňajšom brífingu o tom informoval minister financií SR Igor Matovič. Expremiér tiež predstavil podrobnosti o týždennom žrebovaní v očkovacej prémii.

V nedeľu sa budú losovať piati ľudia, ktorí môžu vyhrať špeciálnu prémiu 100-tisíc eur. Ak telefón zdvihnú a budú vedieť odpovedať na otázku vo verejnoprávnej televízii, získajú odmenu 100-tisíc eur, inak vyhrávajú tisíc eur. Ak prvý človek z týchto piatich nezdvihne, ďalšiemu sa zvyšuje výhra na 200-tisíc eur. Ak by nezdvihli a nezodpovedali otázku štyria ľudia, posledný človek tak hrá o 500-tisíc eur.

Od pondelka do piatka bude vylosovaných ďalších 125 ľudí, pre ktorých sú určené ceny od tisíc do 10-tisíc eur. Každý deň bude žrebovaných päť ľudí, ktorí vyhrajú po 10-tisíc eur a 20 ľudí získa po tisíc eur. Zároveň bude raz do týždňa prebiehať elektronické losovanie, žrebovať sa bude 10-tisíc ľudí, ktorí získajú 100 eur.

Ako uviedol minister financií, spolu bude na Slovensku 110-tisíc „šťastlivcov“. Na očkovaciu prémiu pôjde dokopy približne 21-miliónov eur. Štát podľa Matoviča využíva medzinárodne odskúšaný marketingový nástroj, ktorý má zvýšiť sledovanosť a povedomie o relácii a atraktivitu zlosovania. „Každý z nás sa môže slobodne v nedeľu večer rozhodnúť, či pôjde na pivo alebo bude sedieť pred televíziou a pokúsi sa vyhrať hlavnú cenu,“ uviedol expremiér. 

Rezort financií podľa jeho šéfa počíta aj s prostriedkami na kampaň, ktorá spropaguje zlosovanie a vysielanie vo verejnoprávnej televízii. „Moje očakávanie je také, aby sme s úctou, pochopením a rešpektom komunikovali s ľuďmi, ktorých presvedčiť dokážeme,“ doplnil Matovič s tým, že od rezortu zdravotníctva očakáva kampaň, ktorá bude postavená na vysvetľovaní a argumentoch.

Popri finančnej motivácii je podľa Igora Matoviča mimoriadne dôležitá edukačná stránka týchto akcií. Popri kampani by mali ľudia zároveň dostať odpovede na „nezodpovedané otázky“. Minister podotkol, že približne 51 % ľudí z dospelej populácie stále nie je zaočkovaných. Veľká časť z nich váha, má strach a otázky, na ktoré nepočuli odpovede.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy