Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Obec pri Prievidzi trápia povodne: Voda zaplavila časť dediny, miestni hovoria o katastrofe
Zdielať na

Obec pri Prievidzi trápia povodne: Voda zaplavila časť dediny, miestni hovoria o katastrofe

VALASKÁ BELÁ / Obec Valaská Belá v prievidzskom okrese zaplavila veľká voda už druhýkrát za uplynulý týždeň. A tentoraz to bolo ešte horšie. Nedeľňajší intenzívny lejak zdvihol hladinu miestneho potoka natoľko, že zaplavil desiatky domov, zničil mosty, cesty a záhrady. Miestni hasiči zachraňovali aj ľudí.

​Situácia spred niekoľkých dní sa vo Valaskej Belej zopakovala. Na dedinu sa valila veľká voda. "Postihla nás ešte väčšia katastrofa ako minule. O štvrtej začalo pršať, o pol piatej už som vyhlásil mimoriadnu situáciu. Voda prudko stúpla," povedal starosta obce Valaská Belá Miloš Cúcik. Voda v potoku stúpla o viac ako 1,5 metra. Valila sa z kopcov rovno do dediny.


Voda odrezala od sveta desiatky domov, najmä na lazoch. Tu zničila mosty a cesty. Starosta vyhlásil mimoriadnu situáciu, do dediny smerovali desiatky hasičov zo širokého okolia. Dobrovoľní hasiči z Valaskej Belej evakuovali do bezpečia niekoľko ľudí. Profesionálni aj dobrovoľní hasiči pomáhali ľuďom v dedine do neskorej noci. Škody budú podľa starostu mimoriadne vysoké. 

Povodne potrápili aj žilinský okres

Intenzívne búrky a silný prívalový dážď v nedeľu neskoro popoludní potrápili aj žilinský okres. Hasiči v súvislosti s poveternostnou situáciou zasahovali na viacerých miestach. Čerpali vodu a odstraňovali popadané stromy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy