Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Vodičom zdravotných prepravných služieb chýbajú ochranné overaly. Používajú maliarske
Zdielať na

Vodičom zdravotných prepravných služieb chýbajú ochranné overaly. Používajú maliarske

HUMENNÉ / Namiesto zdravotníckych ochranných overalov maliarsky oblek. Aj takto v práci slúžia vodiči zdravotných prepravných služieb. Ochranné overaly skrátka nevedia zohnať. V Humennom chýbajú už týždeň, podľa predsedu združenia dopravcov minuli posledné zásoby aj v Košiciach a Michalovciach. Ide pritom o vodičov, ktorí dennodenne prevážajú Covid pozitívnych pacientov.

Prevážajú ľudí napríklad na dialýzu, no na vyžiadanie lekára aj covid pozitívnych do nemocnice. Ak pritom ide o prevoz osoby s pohybovými ťažkosťami, kontakt s pacientom je nutný. "Situácia na celom Slovensku je veľmi zlá - Košice, Michalovce, tak tí majú ochranné obleky ešte na dnes," vyjadril sa v stredu Ľubomír Šimko, predseda združenia záchranných a dopravných zdravotných služieb SR. Šoféri sa takýmito špeciálnymi oblekmi chránia nielen v prípadoch, keď prevážajú už infikovaných pacientov, ale aj pri prevoze covid pozitívnych osôb.

Predseda Združenie upozornil na nedostatok overalov ministerstvo zdravotníctva ešte začiatkom októbra. "Faktom je, že aktuálne si subjekty majú zaobstarávať ochranné pomôcky samostatne v dostatočnom predstihu," uviedla hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová. Na Zemplíne preto hľadali inú alternatívu, ako chrániť vodičov. Každý z nich z rizikovej práce odchádza domov za rodinami. "Zatiaľ na prechodné obdobie sme zohnali alternatívu, tieto obleky bežne používajú lakýrnické firmy na striekanie automobilov," povedal Ján Pastirák ml., manažér prevádzky zdravotnej dopravnej služby. 

Telefonicky nás kontaktoval predseda Správy Štátnych hmotných rezerv s tým, že podpísal vyskladnenie 15 tisíc kusov ochranných oblekov pre zdravotné prepravné služby. Následne sme hovorili aj s predsedom združenia. Potvrdil, že sú pripravení ich zo skladu štátnych hmotných rezerv okamžite prevziať a distribuovať medzi členov. Na tri týždne im vystačí asi 3 tisíc overalov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy